Ekipa Štrpeda za zrno soli nadmašila konkurenciju

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

U čemu je tajna dobrog bakalara najbolje znaju u Mjesnom odboru Štrped čija je ekipa, kako su u šali rekli "za zrno soli" nadmašila jaku konkurenciju i pobijedila na natjecanju u pripremi bakalara na bijelo po starinski u "lesenoj skledi", održanom u povodu Martinje, pučke fešte u čast mjesnog zaštitnika, koja je u Svetom Martinu uz najvažniju vinsku svečanost, posljednjih godina postala i prava fešta od bakalara. 

Bakalar za prste polizati 

- Najvažniji je dobar omjer svih sastojaka, otkrio je Dražen Fantinić recept pobjedničkog bakalara. Na drugo mjesto plasirala se ekipa Grada Buzeta, a tako visoki plasman gradonačelnik Siniša Žulić i dogradonačelnica Ana Pernić obrazložili su tajnim sastojkom, kapljicom domaćeg maslinovog ulja. Treće mjesto osvojila je ekipa Mjesnog odbora Buzet.

Bakalar su ocjenjivali i sami natjecatelji, degustirali su ga i ocjenjivali i posjetitelji, a izabrati najbolje jelo među svim ukusnim jelima nije bio nimalo lak posao jer kako su neki gastroznalci prokomentirali "bakalar je doslovno bio za prste polizati".

- To je pravi bakalar kada se tuče na ruke. Razlika je dan i noć između bakalara tučenog mikserom i ručno, dobacivali su. Ravnih jedanaest ekipa iz svih mjesnih odbora buzetskog područja, uključujući i ekipu Grada Buzeta, pripremilo je otprilike 13 kilograma slasne delicije od kuhanog bakalara i krumpira, uz dodatak soli, papra, česna, ulja, vode u kojoj se bakalar kuhao, a poneki su nadobudno dodali i malo maslinovog ulja. Većinom kršni momci, ali uz podršku pripadnica nježnijeg spola, bakalar su ručno tukli drvenim kuhačama nešto više od sat vremena, znoj se slijevao s lica, ali nije bilo predaje u neizvjesnoj borbi za prestižno prvo mjesto. 

Ovčetina kuhana u kupusu 

- Nekad se bakalar na bijelo pripremao u svakoj kući uz blagdan mjesnog zaštitnika, a uz to spremala se i ovčetina kuhana u kupusu, rekao je predsjednik Mjesnog odbora Sveti Martin Žarko Draščić. Sveti Martin je jedini istarski organizator natjecanja u pripremi bakalara, a u Hrvatskoj to mjesto dijeli s otokom Krkom.

- Želja nam je očuvati tradiciju da se ne zaborave stari običaji, poručio je predstavnik organizatora Nenad Kajin koji je pobjednicima uručio lesenu skledu. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter