Ekipa iz Pule na 2. Red Bull Soapboxu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izuzev novih guma koje bi trebale stici danas, na vozilu Drage Matokovica s kojim ce ovaj Puljanin 12. lipnja nastupiti na 2. Red Bull Soapbox utrci na zagrebackom Tuškancu sve je reciklirano - bacve u kojima su smještene elise "motora", stolica, tipkovnica na upravljackoj ploci...

Nekome je odbaceni materijal tek nepotrebno smece, no ne i Matokovicu koji mu vec dugi niz godina daje neocekivanu svrhu preobražavajuci ga u neobicne izume na granici futurizma i nostalgicnog prizivanja prošlosti. Iz njegove radionice svakih 12 mjeseci izade po jedno vozilo. Posljednje u nizu sastavio je u svega tri tjedna te su ga gradani mogli nedavno vidjeti izloženog u Osnovnoj školi Veli Vrh.

- Vozilo je izradeno specijalno za ovu priliku. Istog dana kada sam vidio plakat natjecanja napravio sam skicu koju su organizatori morali odobriti te poceo skupljati materijal. Ono mora zadovoljavati tehnicke uvjete, odnosno imati kocnice i padobran za kocenje te mehanizam za upravljanje. Zahvaljujem garaži Pulaprometa gdje sam radio na vozilu te ACY-ju koji ce osigurati prijevoz do Zagreba, ispricao je Matokovic.

Osim za konstrukciju, zadužen je i za vožnju, a s njime u ekipi bit ce sin Nikola, necak Hrvoje te buduci zet Dean Križanic, koji ce biti zaduženi za držanje ploca, pumpanje "goriva" te guranje, dok ce ostatak peteroclane obitelji imati ulogu navijaca. Prije utrke, u kojoj ce sudjelovati 70 natjecatelja, medu kojima su još dvije ekipe iz Pule, bit ce održana izložba vozila cija je zadaca prijeci stazu s preprekama dugu 450 metara da se pritom ne raspadnu.

Ocjenjivacki sud ce u obzir uzimati maštovitost i originalnost vozila, atraktivnost nastupa na startu te brzinu vožnje. Prvoplasirani tim ce moci otici na utrku Formule 1 u Hungaroring u Madarskoj, drugoplasirani ce sudjelovati u reliju kao kopilot u društvu Red Bull vozaca, a treceplasirani dobiva tecaj sigurne vožnje u ekstremnim uvjetima. Nagrada ce biti dodijeljena i timu s najoriginalnijim vozilom, koji ce imati priliku premijerno prikazati snimak utrke u svom gradu za sebe i 20 prijatelja.
- Ocekujemo dobru zabavu. Vrlo smo znatiželjni i voljeli bismo vidjeti što su drugi napravili, kazao je Matokovic, koji je do sada izradio 10-ak vozila, neka od kojih su zavrijedila nagrade.

Na 2. Red Bull Flugtagu na Jarunu 2006. ovaj je konstruktor s letjelicom osvojio drugo mjesto, dok je prošle godine uspjeh polucio i na Balinjeradi. Takoder, kao gost je prije nekoliko godina nagraden na natjecanju u Rijeci za "helikopter".


Podijeli: Facebook Twiter