EK: Ulazak Hrvatske u proceduru prekomjernog deficita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska komisija predložit će Vijeću EU-a ulazak Hrvatske u proceduru prekomjernog deficita (EDP), budući da je manjak u hrvatskom državnom proračunu znatno iznad dopuštenih tri posto, a javni dug će sljedeće godine prijeći 60 posto BDP-a, objavljeno je u petak u Bruxellesu.

Komisija je u petak predstavila paket o proračunskom nadzoru za 13 zemalja članica eurozone i tri zemlje izvan područja koje dijeli zajedničku valutu.

Komisija navodi da je deficit opće države u Hrvatskoj dosegnuo pet posto 2012. godine, a ukupni javni dug 55,5 posto BDP-a.

- Prema planovima Vlade i jesenskim prognozama Europske komisije, proračunski deficit ostat će znatno iznad tri posto u razdoblju 2013.-2015., a javni dug bi trebao prijeći 60 posto BDP-a 2014. godine. Slijedom toga, Komisija je sastavila izvješće u skladu s člankom 126 (3) Ugovora i razmotrila relevantne faktore. Rezultati izvješća podupiru zaključak da kriteriji deficita i javnog duga nisu ispunjeni. Komisija stoga namjerava preporučiti Vijeću otvaranje procedure prekomjernog deficita, priopćila je Komisija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter