EK opomenuo Hrvatsku zbog izbjeglica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je jedna od nekoliko zemalja članica Europske unije protiv kojih je Europska komisija u četvrtak pokrenula postupak slanjem službene opomene zbog nepotpunog prenošenja i provedbe zajedničkog europskog sustava azila.

Komisija je pozvala Hrvatsku, Grčku i Italiju da ispravno provedu Uredbu o Eurodacu, kojom se omogućuje učinkovito uzimanje otisaka prstiju tražitelja azila i prijenos podataka u središnji sustav Eurodaca unutar 72 sata. 

Učinkovita provedba Uredbe o Eurodacu, baze podataka EU-a s otiscima prstiju tražitelja azila, ključna je za funkcioniranje Dublinskog sustava i programe premještanja EU-a. Europska komisija uputila je u listopadu službene dopise Grčkoj, Hrvatskoj i Italiji. Ni nakon dva mjeseca ti se problemi nisu učinkovito riješili. Europska komisija stoga je u četvrtak odlučila uputiti službene opomene Grčkoj, Hrvatskoj i Italiji, što je prvi korak postupka zbog povrede prava.

Glasnogovornica Komisije Natasha Bertaud rekla je da je Hrvatska od 340 tisuća ulazaka migranata u Eurodac ubacila podatke samo za njih 575.

Komisija je također pozvala Grčku i Maltu da izvijeste o nacionalnim mjerama koje su poduzete u cilju potpunog prenošenja Direktive o postupcima azila, kojom se utvrđuju zajednički postupci za priznavanje i oduzimanje međunarodne zaštite, i Direktive o uvjetima prihvata, kojom se uređuje pristup uvjetima prihvata za tražitelje azila dok čekaju razmatranje svojih zahtjeva.

Službene opomene prvi su korak uz pokretanju postupka zbog povrede prava. Nakon primitka službene opomene države članice imaju rok od dva mjeseca za odgovor, a u slučaju neizvješćivanja moraju obavijestiti Komisiju o nacionalnim mjerama za prenošenje. U nedostatku zadovoljavajućih odgovora ili obavijesti o nacionalnim mjerama Europska komisija može odlučiti uputiti obrazložena mišljenja, što je drugi korak u postupku zbog povrede prava.

Nakon što države članice prime obrazložena mišljenja, imaju rok od dva mjeseca za odgovor Komisiji u kojem navode mjere koje su poduzete da bi se osiguralo potpuno prenošenje ili usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s pravom EU-a.

Ako to ne učine, Komisija može odlučiti uputiti te države članice Sudu Europske unije. U slučajevima u kojima nije poslana obavijest o nacionalnim mjerama za prenošenje Komisija može predložiti Sudu izricanje financijskih sankcija. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter