EK odobrio Hrvatskoj 16 mil. eura pomoći za migrante

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska komisija odobrila je Hrvatskoj 16,43 milijuna eura hitne pomoći za upravljanje velikim priljevom izbjeglica i poboljšanje stanja na terenu, priopćeno je u petak navečer.

 - Ovom odlukom nastavljamo pokazivati našu potporu zemljama članicama suočenim s povećanim azilantskim i migracijskim pritiskom. Stavljamo na raspolaganje 16,43 milijuna eura hrvatskim vlastima za poboljšanje upravljanja granicama i suočavanje s velikim priljevom državljana trećih država", rekao je, prema priopćenju Komisije, povjerenik za unutarnje poslove i migracije Dimitris Avrampoulos.

Od 16,43 milijuna eura, 3,99 dolazi iz fonda za unutarnju sigurnost (ISF), a 12,43 milijuna iz fonda za azil, migracije i integraciju.

Dodijeljena sredstva će se koristiti za financiranje mjera poduzetih nakon 16. rujna, da bi se povećala nazočnost policije na hrvatsko-srbijanskoj granici radi boljeg upravljanja kao i za poboljšanje uvjeta u privremenim prihvatnim centrima, navodi Komisija.

Uz ovih 16,43 milijuna eura hitne pomoći, Hrvatska će iz ova dva fonda uskoro dobiti redovita sredstva namijenjena za razdoblje 2014.-2020. Pregovori o nacionalnim programima su u završnoj fazi, a oni predviđaju 17,1 milijuna eura iz Fonda za azil, migracije i integraciju te 35,6 milijuna eura iz Fonda za unutarnju sigurnost. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter