EK očekuje brzu i bezuvjetnu promjenu "lex Perkovića"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding očekuje od Hrvatske da "brzo i bezuvjetno" uskladi svoj zakon o provedbi europskog uhidbenog naloga i u tome ima potporu cijele Komisije, izjavio je u četvrtak glasnogovornik EK-a Olivier Bailly.

- U pismu koje je potpredsjednica Reding poslala traži se od hrvatskih vlasti da promijeni zakon na brz i bezuvjetan način. Naglašavam te dvije riječi - brz i bezuvjetan. Riječju 'brzo' ne daje se neki konkretan rok, ali je hrvatskim vlastima dovoljno jasno da želimo brzu reakciju s njihove strane, da nas izvijeste o konkretnim pojedinostima o tome kako će poštivati obveze i ispuniti zahtjev potpredsjednice Reding", rekao je Bailly.

Dodao je da povjerenica Reding u ovom pitanju ima potporu cijele Europske komisije i njezina predsjednika Josea Manuela Barrosa.

Povjerenica Reding je u srijedu, 4. rujna, poslala novo, treće po redu pismo hrvatskoj Vladi, u kojem je izrazila čuđenje, što će prema pismu ministra pravosuđa Orsata Miljenića od 2. rujna, Hrvatskoj trebati 10 mjeseci da promijeni zakon, koji je donesen samo nekoliko dana prije ulaska u članstvo.

- Čudi me da će za promjenu zakona trebati više od 10 mjeseci i da će ta promjena stupiti na snagu tek 15. srpnja 2014. godine, kaže Reding u svom pismu, navodeći da treba poduzeti korake "brzo i bezuvjetno".

Reding je u pismu rekla da će, ako ne dobije brzi odgovor od hrvatske Vlade, razmotriti mogućnost uvođenja zaštitnih mjera predviđenih člankom 39 članka Ugovora o pristupanju.

Bally je rekao da još nije donesena odluka o tome kada će i hoće li se Komisija baviti time i da je sada na hrvatskim vlastima da ju obavijeste što i kada namjeravaju poduzeti.

U Komisiji neslužbeno ističu da se izraz "bezuvjetno", koji Reding koristi u svom pismu, odnosi na to da se promjena zakona, kolokvijalno nazvanog "lex Perković", ne treba vezati uz ustavne promjene, kojima bi se ukinula odredba o zastarijevanju političkih motiviranih ubojstava.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić odgovorio je jučer na treće pismo Viviane Reding i kazao da je iznenađen njezinim najavama da će predložiti aktiviranje "zaštitnih mjera" iz hrvatskog pristupnog ugovora Uniji zbog zakona kojim se primjena Europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene poslije kolovoza 2002.

Miljenić smatra da bi se tzv. zaštitne mjere iz 39. članka Ugovora o pristupanju mogle primijeniti samo ako dođe do "ozbiljnih nedostataka u prenošenju ili stanju provedbe acquisa".

- U konkretnom slučaju, Republika Hrvatska, ne samo da izvršava Europski uhidbeni nalog, već je preuzela obvezu uskladiti Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije. Štoviše, uputili smo Vam i jasno definiran vremenski redoslijed u kojem će se zakonske izmjene izraditi, donijeti u Saboru i stupiti na snagu. Dakle, u svrhu usklađenja s acquisom, poduzeli smo sve radnje koje smo smatrali potrebnim, ali i koje ste Vi od nas tražili, ističe Miljenić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter