EK: Nismo dobili odgovor o 'lex Perković'

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska komisija nije primila odgovor hrvatskog Ministarstva pravosuđa vezano za zakon o europskom uhidbenom nalogu unatoč tome što je u petak istekao rok za slanje odgovora u Bruxelles, izjavila je u ponedjeljak u telefonskoj izjavi za Hinu glasnogovornica EK-a Mina Andreeva i najavila da će zbog toga biti poduzete mjere protiv Hrvatske.

"Po mojim saznanjima nismo dobili odgovor. Europska komisija duboko žali zbog toga što Hrvatska nije odgovorila na taj hitan poziv i zbog činjenice da se hrvatsko nacionalno zakonodavstvo promijenilo samo nekoliko dana prije pristupanja EU-u te je u suprotnosti sa zakonom EU-a o europskom uhidbenom nalogu, a to nije nevažno pitanje", istaknula je Andreeva.

Podsjetila je da je potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe Viviane Reding na to jasno ukazala u nekoliko navrata. "Potez Hrvatske znači da se nekoliko kriminalaca osumnjičenih za ubojstvo hrvatskih emigranata u drugoj europskoj zemlji tijekom komunističkog režima može i dalje skrivati iza hrvatskih granica i zbog toga će potpredsjednica Reading upoznati cijelu Komisiju s tim pitanjem idućeg tjedna i predložit će akcije u skladu s Člankom 39 hrvatskog pristupnog ugovora kao što je već naznačila u pismu hrvatskom ministru pravosuđa", rekla je Andreeva.

Članak 39. predviđa "odgovarajuće mjere" od kojih bi jedna mogla biti i uskraćivanje novca iz fondova EU-a. Glasnogovornica je najavila da će Reading također upoznati Vijeće ministara pravosuđa s hrvatskim kršenjem europskog zakonodavstva na idućem sastanku u listopadu.

EK je dala Hrvatskoj rok do 23. kolovoza da odgovori na pitanje kada planira uskladiti hrvatski zakon o europskom uhidbenom nalogu s europskim zakonodavstvom. Hrvatska je krajem lipnja donijela zakon, kolokvijalno nazvan "lex Perković" kojim primjenu europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene poslije kolovoza 2002. Reading je u pismu hrvatskom ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću koncem srpnja napisala kako ono što je Hrvatska učinila 28. lipnja, usvajanjem amandmana na zakon o europskom unidbenom nalogu, nije u skladu s europskim zakonodavstvom te da to treba ispraviti. (Hina)

Pusić: Prvo se uskladiti s EU-om

Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova ponovila je u ponedjeljak u Zagrebu da Hrvatska prvo treba uskladiti svoj zakon, poznat kao 'Lex Perković', s europskim zakonodavstvom, a tek onda eventualno pokrenuti incijativu za promjenom europskog uhidbenog naloga (EUN). "Europski uhidbeni nalog je u ovom trenutku na snazi i Hrvatska treba uskladiti svoj zakon s europskim standardima u tom pogledu", rekla je Pusić novinarima nakon sastanka sa zamjenikom makedonskog premijera Fatmirom Besimijem. "Ukoliko postoji bilo kakva incijativa, potreba, želja da se unutar EU-a pokreću promjene u tom pogledu, to je nešto što može nastupiti kasnije."

 


Podijeli: Facebook Twiter