EK: Hrvatska ispunila mjerila za ribarstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska bi uskoro trebala zatvoriti i poglavlja Ribarstvo nakon što je Europska komisija i formalno potvrdila da su ispunjena sva mjerila za zatvaranje pregovora u tom poglavlju.

EK je prošli petak uputio u Vijece EU-a nacrt zajednicke pregovaracke pozicije za to poglavlje i o njemu je vec zapoceta rasprava na radnoj skupini Vijeca EU-a za proširenje. Hrvatska se u pregovorima izborila za nastavak korištenja tradicionalnih ribarskih alata, osim obalne povlacne mreže kocice i mreže potegace srdelare.

Dogovoreno je i da ce slovenski ribari moci ribariti duž zapadne obale Istre do Vrsara, a zauzvrat ce hrvatski ribari moci loviti u slovenskim vodama. Ocekuje se da ce EU Hrvatsku pozvati da poštuje svoju odluku da nece primjenjivati ZERP za clanice EU-a, dok se o tom ne pronade zajednicki dogovor.

Zajednicka ribarska politika EU-a u potpunoj je nadležnosti Europske komisije. Na temelju znanstveno utemeljenih podataka odreduje se ukupno dopušten i održiv izlov, koji se onda dijeli na države clanice prema dva kriterija - povijesno pravo i snaga flote.


Podijeli: Facebook Twiter