EK će uvesti označavanje podrijetla prerađenog mesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska komisija je u srijedu najavila mogućnost da zakonski propiše označavanje podrijetla mesa u gotovim jelima te ponovila da je afera s konjskim mesom pitanje krivog deklariranja proizvoda.

"Očito je da je netko u dugom lancu, namjerno ili zbog nebrige krivo označio proizvod", izjavio je povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Tonio Borg.

Afera s konjskim mesom izbila je kada je Britanska agencija za sigurnost hrane (FSA) objavila da je u lazanjama marke Findus pronađeno više od 60 posto konjskog mesa, dok je ne deklaraciji pisalo da je riječ o goveđem mesu.

Polovicom siječnja irske su vlasti utvrdile da su hamburgeri koji su se prodavali u Tescu u Irskoj i Velikoj Britaniji sadržavali konjsko meso. Ti su hamburgeri, utvrđeno je naknadno, proizvedeni u tvornicama u Irskoj i Velikoj Britaniji i prodavani su u više supermarketa poput Tesca, Lidla i Alda.

Europska komisija je u srijedu organizirala sastanak sa zemljama koje su pogođene aferom na kojem se razgovora o mogućnosti da se zakonom propiše obveza označavanja podrijetla mesa u jelima pripremljenim na bazi mesa.

Na sastanku sudjeluju predstavnici Francuske, Velike Britanije, Luksemburga, Švedske, Rumunjske, Poljske i predsjedavajuće Irske.

Povjerenik Borg je najavio da mogućnost da Komisija predloži zakon o obaveznom označavanju podrijetla.

"Vidjet ćemo. Neke zemlje su za to, neke smatraju da je to previše komplicirano. Vidjet ćemo može li se takvo što nametnuti", rekao je Borg.

Od izbijanja kravljeg ludila, prema pravilima EU-a za svježe meso mora se navesti podrijetlo, ali kod gotovih proizvoda na bazi mesa mora se navesti samo vrsta mesa koja je korištena. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter