EK bez komentara o kompromisu s hrvatskom Vladom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je popustila pred pritiscima da ubrza usklađivanje svog zakona o europskom uhidbenom nalogu s pravilima EU-a, što bi trebalo okončati spor koji je pokvario prva četiri mjeseca članstva u EU-u, prenosi Reuters u petak.

Pozivajući se na neimenovanog dužnosnika, agencija prenosi da se Hrvatska, koja je najavila da će do srpnja iduće godine izmijeniti tzv. lex Perković, usmeno obvezala da će to učiniti do 1. siječnja 2014.

- Pojedinosti još treba dogovoriti, rekao je dužnosnik te je dodao da će se hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić idućega tjedna susresti s europskom povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding da bi usuglasili uvjete kompromisa.

Europska komisija u petak nije željela komentirati navode da je postignut kompromis s hrvatskom Vladom, kojim bi se riješio problem primjene europskog uhidbenog naloga, zbog kojeg Hrvatskoj prijete sankcije.

- U ovoj fazi to su spekulacije koje sada ne mogu komentirati. U tijeku su konzultacije na najvišoj razini da bi se pronašlo rješenje za taj problem, rekla je glasnogovornica Komisije Pia Ahrendkilde Hansen komentirajući medijske navode da je postignut dogovor prema kojem je hrvatska Vlada pristala da usklađeni zakon o europskom uhidbenom nalogu stupi na snagu 1. siječnja umjesto 15. srpnja 2014.

- Nakon pokretanja postupka konzultacija sa zemljama članicama i telefonskog razgovora predsjednika (EK Josea Manuela) Barrosa i premijera (Zorana) Milanovića, mi nastavljamo raditi sve što možemo da bismo pronašli rješenje za taj problem. Predsjednik Barroso je zatražio od potpredsjednice EK-a Viviane Reding da nastavi s traženjem rješenja", rekla je Hansen.

Dodala je da se pokušava dogovoriti sastanak potpredsjednice Reding i hrvatskog ministra pravosuđa Orsata Miljenića, koji bi se trebao dogoditi u sljedećih nekoliko dana.

Hrvatska Vlada je pristala promijeniti zakon kojim se primjena europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene nakon kolovoza 2002., s tim da bi ta promjena stupila na snagu 15. srpnja 2014., što Europska komisija smatra neprihvatljivim. Reding je u nekoliko navrata rekla da je potrebno "brzo i bezuvjetno" vratiti stari zakon iz 2010. koji je bio usklađen s europskom pravnom stečevinom, a koji je promijenjen nekoliko dana prije pristupanja Hrvatske EU-u.

Vlada sada navodno nudi da promjena stupi na snagu 1. siječnja 2014., a u Komisiji ne žele to ni potvrditi ni demantirati niti reći je li im to prihvatljivo. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter