Ejupi ogolio sve slabosti "zeleno-žutih"

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Utakmica 19. kola: Istra 1961 – Slaven Belupo 0:2 (0:1). Gradski stadion "Aldo Drosina". Gledatelja: 600. Sudac: Duje Strukan (Split). Perica (Šibenik) i Kezele (Rijeka). Strijelac: 0:1 Ejupi (3'), 0:2 Ejupi (90' – 11m). Žuti kartoni: Zolotić, Heister, Vuković, Gojković (Istra 1961), Galović, Ozobić (Slaven Belupo). Crveni kartoni: Heister (76' – drugi žuti), Gojković (90' – drugi žuti).

ISTRA 1961: Ivušić, Hadžić (od 31. Mišić), Žižić, Gojković, Tomić, Vuković, Zlomislić (od 65. Đurić), Zolotić (od 39. Svraka), Heister, Bouhna, Kasalica.

SLAVEN BELUPO: Rozman, Barić, Galović, Paracki, Štiglec, Arap (od 57. Brlek), Gregurina, Crepulja, Delić (od 63. Savić), Ozobić (od 79. Purić), Ejupi.

Svaka serija jednom stigne do svog kraja, pa su tako i nogometaši Istre 1961 po prvi put u svojoj prvoligaškoj povijesti u Puli poraženi od Slaven Belupa. Bio je to 15. pokušaj "farmaceuta" da se protiv Istre 1961 oslade gostujućim bodovima i nakon devet poraza i pet remija napokon su uspjeli u svom naumu.

Potpuno zasluženo, jer su se gosti iz Koprivnice jučer predstavili kao momčad koja ima glavu i rep, koja zna što hoće i kako da do toga dođe te su u svim elementima nogometne igre nadjačali blijedog domaćima i prestigli ga na ljestvici. Kako je i Osijek slavio na gostovanju kod Zagreba, "zeleno-žute" od devete pozicije sada dijeli jedan jedini bod i umjesto sanjanja europskih snova, krajnje je vrijeme da se na "Drosini" probude i okrenu razmišljanju o tome kako izbjeći još jednu borbu za prvoligaški ostanak.

Nikad gorih 45 minuta domaća momčad nije odigrala na "Drosini", bio je komentar većine ljudi koji su navratili do "pulske bombonijere". Tuga, čemer i jad bile su tri najčešće korištene riječi u pauzi između dva poluvremena kojima su domaći navijači opisali igru svojih ljubimaca.

Krenulo je šokom već u trećoj minuti, gostujućim vodstvom preko Ejupija koji je nakon kornera nadskočio za glavu više domaće stopere i glavom poslao loptu iza leđa Ivušića. Bio je to samo uvod u poluvrijeme u kojem je najzaposleniji čovjek na terenu bio domaći golman Ivica Ivušić, dok njegov kolega na drugoj strani terena niti jednom nije "osjetio" loptu.

Na što je ličila igra domaćina najbolje može potvrditi činjenica da je trener Robert Rubčić već u prvom dijelu napravio dvije izmjene, a da mu pravila to dopuštaju, mogao ih je mirne diše napraviti još tri-četiri. Istini za volju, iako je dosta puštalo po njegovoj desnoj strani, razlog što je požrtvovani Kenan Hadžić ustupio svoje mjesto Darku Mišiću leži u njegovoj ozljedi, što se nikako ne bi moglo reći za Nermina Zolotića koji je pružio, blago rečeno, još jednu otužnu predstavu.

Umjesto njega na teren je ušao Muamer Svraka, no pomaka na bolje u igri domaćina nije bilo. Istina, po povratku iz svlačionice "zeleno-žuti" su pokazali donekle agresivnije lice, no konačni dojam i dalje je bio poprilično jalov. Preuzeli su domaći igrači prividnu inicijativu na terenu, ali svi njihovi pokušaji razbijali su se prije nego bi došli u zonu šuta. Brzo je Rubčić posegnuo i za trećom izmjenom, napokon se na teren vratio rekonvalescent Milan Đurić, ali slika na njemu nije se promijenila.

Zato se promijenilo brojčano stanje, a za to je najzaslužniji nervozni Marcel Heister koji se najprije "pokoškao" s Ninom Galovićem zbog čega su obojica završila u bilježnici suca Duje Strukana, da bi nedugo nakon toga poslije zvižduka Heister revoltirano napucao loptu i u 76. minuti ostavio suigrače na cjedilu. Brzo je reagirao gostujući trener Željko Kopić, izvadio Filipa Ozobića i očvrsnuo svoje redove s Vedranom Purićem, svjestan da su sve karte u njegovim rukama i da sad samo treba kapitalizirati ono što je Ejupi još u trećoj minuti nagovijestio, gostujuću pobjedu.

Isti ju je igrač potvrdio u trećoj minuti sudačke nadoknade, kad je realizirao najstrožu kaznu koju je izborio Stefan Savić kaznivši očajničke pokušaje domaćina da i s igračem manje pokušaju doći do poravnanja.

Da bi cijela stvar bila još gora, zbog prekršaja na Saviću Renato Gojković dobio je drugi žuti karton, pa je tako Istra 1961, osim bez bodova, ostala i bez dvojice igrača za gostovanje kod Lokomotive. (I. CEROVAC)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter