Weissman Nagy glasnica prošlosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"VTC2.0 (a message to the future)", umjetnicki je projekt Britanca Justina Allena, kojem je cilj skupiti stotinu umjetnika iz cijelog svijeta koji ce ostaviti poruke u digitalnom formatu virtualne vremenske kapsule da bi ih citali buduci naraštaji kad prode sto godina. Medu "glasnicima prošlosti" našla se i pulska umjetnica Roberta Weissman Nagy.

"Od tocno sto umjetnika iz cijelog svijeta zatražio je poruku za buducnost, koju ce se otvoriti 22. rujna 2109. Ja sam svoju napisala na hrvatskom. Cijeli tekst i slike u potpunosti su tajni, no dio su performansa koji ce se održati 22. rujna ove godine. Zatim ce biti pohranjeni i arhivirani tocno sto godina", kaže Roberta Weissman Nagy.

Allen je performans 22. rujna osmislio kao pocetak stoljetne tišine, pa ce prije zapecacivanja poruka sam sebi zapecatiti, odnosno zašiti usta uz pomoc piercing majstorice Claire Ross, zatim ce uslijediti sat vremena simbolicne šutnje te pecacenje podataka u virtualnu kapsulu koje ce poceti u doba jesenskog ekvinocija. Cjelokupni performans ce se moci pratiti uživo preko interneta, a pocinje u 21.30 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Justin Allen, umjetnik i kurator, živi i radi u Londonu, osnivac je Switch Performersa te dobitnik stipendije British Art Counsila. U svojim radovima istražuje ljudske veze i povezanost, intimnost i tabue. Gaji interes za granice javnog i osobnog, cesto testirajuci granice žive interakcije medu ljudima. U svom djelu cesto riskantno koketira s ranjivošcu i izlaganjem samog sebe. Više o projektu i autoru na www.switchperformance.co.uk/justin.


Podijeli: Facebook Twiter