Egzoticna prica o Georgu Hutterottu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Crvenom otoku (otok Sv. Andrija) uprilicen je "Susret Istoka i Zapada". Rijec je o cjelodnevnom dogadaju u organizaciji hotelijersko-ugostiteljske kuce Maistra i Zavicajnog muzeja grada Rovinja ciji je cilj bio predstaviti posjetiteljima autenticnu pricu o barunu Georgu Hutterottu, nekadašnjem vlasniku Sv. Andrije i ondašnjem najmladem japanskom konzulu u Europi.



Barun je, naime, krajem 19. stoljeca kupio nekolicinu posjeda u Rovinju, medu kojima i otok Sv. Andrija, gdje je, sa svojih dalekih putovanja Istokom, donosio uporabne predmete (danas suvenire iz Japana). Osamdesetak predmeta iz povijesne zbirke baruna Hutterotta danas je pohranjeno u Zavicajnom muzeju grada Rovinja.



Okosnicu manifestacije cinilo je otvorenje izložbe "Susret Istoka i Zapada" kojem je, uz posjetitelje, predstavnike Grada i njegove Turisticke zajednice, prisustvovao i japanski ambasador Yoshio Tamura. U dvorcu baruna Hutterotta izloženi su predmeti koje je barun donosio sa svojih putovanja - od lepeza, sandala, slika na svili, statua broncanih zmajeva do, možda i najatraktivnijeg predmeta zbirke - oklopa samuraja.



- Izložba "Georg Hutterott - japanski konzul" rezultat je odlicne i višegodišnje suradnje Muzeja i Maistre, a poklopila se i s obilježavanjem 100. godišnjice smrti Georga Hutterotta. Poznato je, naime, da je barun od 1880. godine bio japanski konzul u Trstu, ali i štovatelj i poznavatelj kulture i drevnih obicaja Japana. U fundusu Zavicajnog muzeja i njegove etnografske zbirke nalazi se osamdesetak predmeta s Dalekog istoka, a ovom ih je prigodom izloženo dvadesetak. Svi su ti predmeti nekad bili vlasništvo obitelji Hutterott, koja je posjedovala imanje i kucu na otoku Sv. Andrija, istaknula je autorica izložbe i etnografkinja Zavicajnog muzeja Katarina Maric.



Dodala je da, uz autenticne predmete iz svakodnevnog života Japana s kraja 19. stoljeca, okosnicu izložbe cini i fragmentarni rukopis Marie Hutterott, u kojem opisuje svoje putovanje Japanom daleke 1883. godine u društvu svoga supruga, japanskog konzula. Valja istaknuti i da je otvorenju izložbe, u društvu supruge, nazocio i japanski konzul u Hrvatskoj Yoshio Tamura.



Inace, citav je dan bio u duhu tradicije i vještina Dalekog istoka. Organizatori su se pobrinuli pripremiti bogat program za sve uzraste. Najmladi su uživali u projekciji japanskih filmova, a tinejdžeri i oni nešto stariji u ljepoti i demonstraciji japanske borilacke vještine Ki Aikido. Radionica i prezentacija izrade bonsaija privukla je veci broj posjetitelja, kao i radionica oslikavanja svile i raku keramike, na kojoj se posjetitelji nisu libili glinom isprljati ruke te oblikovati željeni predmet.



Posebno atraktivna bila je prezentacija ceremonije ispijanja caja kojom su prilikom japanski domacini pokazali njegovu pripremu - koju su doveli do savršenstva. Dan je zaokružen glazbenim programom gdje su nastupili udaraljkaš Petar Curic i pijanistica Vesna Ivanovic Ocvirk te vecerom s egzoticnim delicijama Japana.


Podijeli: Facebook Twiter