"Egzorcizam" se vratio kući

Boško Pašić ne može automobilom do kuće (P. LUKEŽ)
Boško Pašić ne može automobilom do kuće (P. LUKEŽ)

Prvi hrvatski horor, bolje reći psihološki triler, "Egzorcizam" premijerno je prikazan sinoć na Noć vještica u Vodnjanu, u starom torciu u Portarolu - pod vedrim nebom i pod osvjetljenjem svijeća i cerekajućih bundeva. Redatelj Dalibor Matanić, kako je objasnio, želio je ispuniti obećanje Vodnjancima i priuštiti im prvo prikazivanje kao zahvalu za potporu i strpljenje.

Jer, nakon lanjske istoimene kazališne predstave koju je Matanić, oslanjajući se mahom na glumačku ekipu lokalnih korijena, postavio na daske Istarskog narodnog kazališta u Puli, krenuo je i rad na filmskoj ekranizaciji. Glavni su kadrovi, uz pomoć gradske uprave, snimljeni u Vodnjanu, gdje se navodno i istinita priča o djevojci opsjednutoj demonom dogodila. Pišemo "navodno istinita", jer nemoguće je oteti se dojmu da je i ta tvrdnja tek u službi razrađenog marketinga ovog Matanićevog projekta, kao i sve što je publika doživjela odazvavši se nesvakidašnjoj premijeri. Naime, u Zajednici Talijana u 19 sati, kada i gdje je projekcija medijima i bila najavljena, održao se tek domjenak, da bi se u 20 sati publika, prateći "velečasnog" i njegov veliki križ, u procesiji uputila u nepoznato! Mračnim ulicama stare jezgre i pod pratnjom jezivih urlika iz sporednih ulica, publika je tako stigla u Portarol, točnije u urušenu, ali pitoresknu (za ovaj slučaj može se reći i mističnu) staru uljaru u nastavku drevne palače.

- Ljudi iz gradske uprave dali su nam povjerenje i evo, mada nitko od ekipe nije vjerovao da ćemo film i završiti, održao sam obećanje da će premijera biti u Vodnjanu. Hvala svima što su nas trpjeli, mada smo i mi bili dosta nečujni i skriveni dok smo snimali, rekao je Matanić.

Unatoč niskim temperaturama publika je odgledala i gromkim aplauzom nagradila film i glumačku ekipu, odnosno upečatljivu Niku Ivančić (opsjednuta Maša), Helenu Minić Matanić (sestra joj Vera), Lanu Gojak (novinarka Lidija), Senku Bulić (psihijatrica Sofija), Janka Popovića Volarića (velečasni Supilo) i Marka Braića (snimatelj Boris). U fokusu priče je djevojka Maša koju je, po sestrinom uvjerenju, opsjeo sotona pa Vera poziva svećenika-egzorcista da istjera vraga iz nje. Na tajni obred stiže i televizijska ekipa te sa sobom dovodi i psihijatricu. No, jezivi proces, stravične reakcije opsjednute, međusobno optuživanje, ispoljavanje religijskog fanatizma s jedne i netrpeljivosti prema religiji s druge strane, otkrivaju zapravo da su svi ti naizgled slučajni likovi, a koji su se već sretali u prošlosti, gadno ogrezli u grijeh i licemjerstvo te da se i sami bore s opsjednutošću vlastitim demonima. Neovisno traže li utjehu u vjeri ili negiraju Boga, može se reći, nema nevinih među njima - osim možda lika kojeg tumači mladi Perojac Braić.

Mnogi su se zbog religijske teme i egzorcizma pitali kako je na ovaj film reagirala Crkva, odnosno poznati vodnjanski župnik Marijan Jelenić.

- Svećeniku veliko hvala, poručio je kratko Matanić na takva pitanja, a u prvim kadrovima filma već je bilo jasno i čemu zahvala - neke su scene snimljene upravo u velebnoj crkvi sv. Blaža, poznatoj po Svetim tijelima, a što bez župnikova znanja vjerojatno ne bi bilo moguće.

- Drago mi je da je Dalibor odabrao Vodnjan za snimanje filma. Evo i prije mjesec dana ovdje se snimao još jedan film (nizozemsko-hrvatski "Rafael", op.n.). To pokazuje da je Vodnjan i dalje atraktivan za ovakve projekte, rekao je gradonačelnik Klaudio Vitasović te režiseru uručio veliku monografiju Vodnjana, iz koje bi, rekao je, mogao crpiti još inspiracija za nove priču.

Direktori fotografije su David Oguić i Danko Vučinović, montažer je Tomislav Pavlic, skladatelji Alen i Nenad Sinkauz, kostimografkinja Desanka Janković, make-up je radila Sanja Rivić, a obradu tona Frano Homen. Zagrebačku premijeru film u produkciji Kinogerile imat će 4. studenog, a projekcije diljem Hrvatske kreću 9. studenog. (Napisao i snimio Zvjezdan STRAHINJA) 


Podijeli: Facebook Twiter