Egzibicionizam u vašoj kuhinji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kuhinja nije samo mjesto za pripremanje obroka. Ona je prilagodena za druženje, citanje željene literature ili pracenje omiljene tv serije. Kolorit više nije ogranicen na par osnovnih boja i paletu uzoraka s teksturom drva.

Slobodu u odabiru boja proširila je ponuda napa, ploca za kuhanje, sudopera i ostalih uredaja. Otvorene, dinamicne boje zauzimaju svoje mjesto u modernim kuhinjama, jer se promijenila opca svijest o znacaju i ulozi kuhinje u svakodnevnom životu.



Svi oni kojima su brodovi, jahte i jedrilice omiljena zabava za vrijeme ljeta, možda nadu inspiraciju za dizajn kuhinje baš u ovim plovilima. Ovakve kuhinje pripadaju egzibicionistickim, ali se pripremite i na egzibicionisticku cijenu, jer za prave efekte morate koristiti provjerene projektante, izvodace i vrhunske materijale.

Ukoliko želite maksimalno negirati kuhinju u prostoru, a opet ju istaknuti na poseban nacin, ucinite to smještajem sudopera, ploce za kuhanje i pecnice u zaseban, koloristicki vrlo neutralan "otok". Preostali dio kuhinje oblikujte ormarima, koje možete u integralnom doživljaju tretirati kao sliku ili poster, postavljanjem printa sa željenim motivom preko svih fronti. Na ovaj nacin u prostoru dominira željeni prikaz, a kuhinja postaje umjetnicka i vrlo sofisticirana.



Uspješan nacin apsolutnog integriranja kuhinje s prostorom dnevnog boravka je njena ugradnja u regale koji su smješteni u ovom prostoru. Dekorativnim kliznim vratima možete regulirati momente u kojima ju želite uciniti vidljivom, odnosno nevidljivom. Iako pomalo egzibicionisticko rješenje, prikladno je i za manje stambene prostore u kojima se na ovakav nacin štedi prostor preklapanjem funkcija.

Kuhinja može postati umjetnicka kompozicija sa željenim motivom u kojoj fronte, tj. njihove granice postaju gotovo nevidljive. Kombinacijom otvorenog i zatvorenog, efektnim materijalima i ugradenom led rasvjetom, kuhinja dobiva novu dimenziju i znacenje u prostoru. Postaje element koga treba istaknuti, a ne više skrivati kao nekada.



Ukoliko se odlucite za klasicne kuhinjske elemente, ucinite ih ipak nešto drugacijima. Gornje elemente postavite linearno, a donjima se poigrajte pomicanjem. Uvlacenjem i izvlacenjem pojedinih dijelova, stvorit cete dinamicnu kompoziciju elemenata, koja može biti koloristicki neutralna ili vrlo naglašena. Funkcionalnost kuhinje ostat ce neporemecena, a vizualni doživljaj znatno obogacen.

Pojedine kuhinjske uredaje, poput pecnice, frižidera ili mikrovalne pecnice, ugradite u zaseban element, ukoliko vam to prostorne mogucnosti dopuštaju. Ovakav element možete integrirati s posebnim dijelom, koji se izraduje od gipskartonskih ploca ili drugih materijala. Napravite igru boja, materijala kao i odnosa uvuceno – izvuceno. Na taj nacin stvarate unikatan element, u potpunosti prilagoden vašim željama i prostoru u kome se nalazi. Osim toga, ovaj element se više ne doživljava kao tipicno kuhinjski, pa je idealan na pozicijama prelaska prema blagovaonici ili dnevnom boravku.



Cak i vrlo jednostavne linije kuhinja mogu izgledati egzibicionisticki i to primjenom kontrasta, npr. crno - bijelo, oblaganjem zidova tapetama ili drugim materijalima s naglašenim apstraktnim uzorcima te ugradnjom najmodernijih kuhinjskih uredaja. Pronadite željenu dozu egzibicionizma i prenesite ga u svoju kuhinju, sigurno cete uživati u konacnom rezultatu! (Monika Galovic, dipl. ing. arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter