Egipćani u prvom krugu referenduma podržali ustav

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egipćani su u subotu na prvom krugu referenduma tijesnom većinom podržali novi ustav, koji je podijelio zemlju, jer se liberali i ljevica protive predloženim odredbama koje vode u islamizaciju i ograničavanje slobode, potvrdili su u nedjelju izvori iz oba politička bloka.

Referendum se u subotu u ozračju nasilja održao u deset upravnih jedinica, među njima u Kairu i Aleksandriji, drugom najvećem gradu u Egiptu, dok će preostalih 17 glasovati 22. prosinca. Oko 120.000 vojnika i 130.000 policajaca osiguravalo je birališta. Vlasti su odlučile referendum održati u dva kruga zbog bojkota brojnih sudaca koji trebaju nadzirati tijek glasovanja.

Tekst novog ustava u skladu je s promjenama nakon pada autokrata Hosnija Mubaraka početkom 2011., tvrde njegovi autori, no oporba koju čine sekularni krugovi, ljevica i liberali, tvrdi da je skrojen po mjeri islamista i vodi u islamizaciju i ograničenje sloboda.

Referendum je shvaćen i kao izjašnjavanje o predsjedniku Muhamedu Mursiju, koji je izabran u lipnju tijesnom većinom od 51,7 posto. Podršku je izgubio i zbog teškog gospodarskog stanja, zbog čega raste javno nezadovoljstvo.

Mohamed ElBaradei, dobitnik Nobelove nagrade za mir i vodeći oporbeni lider, novi ustav drži "ništavnim" i najavljuje da će ga oporba, ako ustav prođe, "rušiti svim demokratskim i mirnim sredstvima".

Po ocjeni nevladine udruge Human Rights Watch, tekst novog ustava uvodi neka nova prava, ali i potire neka dosad važeća. Protivnici zamjeraju što se vojsci i dalje jamči važna uloga kakvu je uživala u doba Mubaraka.

Kršćanske crkve snažno kritiziraju 219. članak ustava, po kojem su različite sunitske doktrine izvor za tumačenje šerijata, jer u tome vide uvođenje strože verzije islama. Novi ustav jamči vjerske slobode islamu, kršćanstvu i judaizmu, ali ne spominje druge vjerske zajednice.

U novi je ustav uvedena odredba prema kojoj civili ne mogu biti izvedeni pred vojni sud, što su zahtijevale oporba i udruge za ljudska prava. Novi ustav jamči jednakost građana pred zakonom bez diskriminacije, ali ne spominje izrijekom jednakost spolova.

Sloboda izražavanja zaštićena je, no zabranjeno je "vrijeđanje proroka" i "vrijeđanje osoba" pa oporba strahuje da bi to moglo voditi k cenzuri. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter