Egipcani traže sudenje Mubaraku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon sukoba sa snagama sigurnosti u petak, stotine Egipcana nastavile su u subotu prosvjedovati na glavnom kairskom trgu Tahriru tražeci sudenje svrgnutom predsjedniku Hosniju Mubaraku te odlazak vojnog celnika.

Prosvjednici su zapalili vojni autobus i civilni kamion na središnjem trgu u Kairu, na kojemu se vide tragovi sukoba prosvjednika i vojnika koji su ih u petak pokušali suzavcem i palicama otjerati s trga.

U subotu ujutro je nekoliko stotina osoba bilo još uvijek okupljeno zahtijevajuci odlazak vojnog zapovjednika, maršala Mohameda Tantavija. Vojna policija rasporedila je žicanu ogradu oko okupljenih te je tlo bilo prekriveno kamenjem što svjedoci o žestokim sukobima. Neki prosvjednici bili su naoružani toljagama te su mjestimicno bili vidljivi tragovi krvi.

Prosvjednici su objavili kako žele ostati na trgu dok god na položaju bude maršal Tantavi koji predvodi Vrhovno vijece oružanih snaga (CSFA) i de facto je šef egipatske države.

CSFA preuzeo je vlast nakon svrgavanja Mubaraka 11. veljace. Maršal Tantavi (75) bio je 20 godina ministar obrane svrgnutog predsjednika.

Po rijecima svjedoka, egipatska vojna policija pucala je u zrak automatskim oružjem u subotu u zoru kako bi raspršila te prosvjednike koji su se još nalazili na trgu Tahriru u Kairu dan nakon okupljanja desetaka tisuca osoba koje su zahtijevale otvaranje sudskog postupka protiv Mubaraka i drugih dužnosnika njegova režima.


Podijeli: Facebook Twiter