Egipćani poduprli novi ustav, poraz za islamiste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika većina Egipćana glasovala je za novi ustav, objavili su u četvrtak državni mediji, a kandidatura zapovjednika vojske Abdela Fataha al-Sisija za predsjednika postala je time još izglednija.

Ishod glasovanja vjetar je u leđa planu tranzicije koji je vlada pod kontrolom vojske iznijela nakon što je u lipnju prošle godine svrgnula izabranog predsjednika i islamista Mohameda Mursija. Idući korak trebali bi biti predsjednički izbori na kojima je al-Sisi, vrlo popularan među svojim pristašama, jedini ozbiljan kandidat. On se tek treba izjasniti hoće li se natjecati za šefa države.

Oko 90 posto izašlih birača glasovalo je za novi ustav, prenose državni mediji, a list Al-Ahram piše da je najviši zakon države usvojen dosad "nezabilježenom većinom". Velik broj glasova "za" osigurali su Egipćani koji su poduprli svrgavanje Mursija s vlasti. Njegovo Muslimansko bratstvo pozivalo je na bojkot referenduma ocijenivši da je glasovanje dio urote u kojoj je svrgnut legitimni predsjednik i ponovno uvedena policijska država.

Udruge za zaštitu ljudskih prava kritizirale su uhićenje sedmoro aktivista iz umjerene Islamističke stranke koji su vodili kampanju protiv referenduma. Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su lišeni slobode zbog kršenja zakona te da su svi osim jednoga pušteni na slobodu. Ministarstvo je također istaknulo da promidžbena kampanja protiv referenduma nije bila zabranjena.

Prema podacima ministarstva unutarnjih poslova, više od 55 posto građana sudjelovalo je na glasovanju, prvome od pada Mursija. Službeni rezultati trebali bi biti objavljeni u subotu, a uskoro se očekuje i objava datuma predsjedničkih i parlamentarnih izbora, piše Al-Ahram. Protivnici islamista ističu kako je rezultat referenduma potvrdio opravdanost svrgavanja Mursija.

U sukobima pristaša Bratstva i snaga sigurnosti poginulo je prvog dana glasovanja devetoro ljudi, a tijekom dva izborna dana uhićeno ih je 444, izvijestilo je ministarstvo unutarnjih poslova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter