Egipat:U nasilju i prosvjedima islamista dvoje mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije osobe, među kojima i general, smrtno su stradale, a 25 ih je ranjeno u petak u pucnjavi i sukobima koji su izbili za vrijeme islamističkih prosvjeda diljem Egipta, izvijestili su sigurnosni izvori i liječnici.

Policija je ranije razmještena na ulice zbog najavljenih prosvjeda. Sazvala ih je tvrdolinijaška ultrakonzervativna gupa Salafi čiji je cilj svrgnuti s vlasti vladu predsjednika Abdel Fattaha al Sisija, bivšega vojnog šefa koji je prošle godine predvodio svrgavanje s vlasti islamističkog predsjednika Mohameda Mursija.

U kairskoj četvrti Matariyi ubijena je jedna osoba prije nego što su snage sigurnosti rastjerale okupljene. Nekoliko sati prije početka prosvjeda ubijen je general bojnik kopnene vojske, a dvije su osobe ozlijeđene kada je grupa naoružanih muškaraca otvorila vatru na parkiralištu blizu Gesr al Sueza, izvijestili su sigurnosni izvori.

Prosvjedima se nije odazvao velik broj ljudi, osobito u usporedbi s okupljanjem milijuna Egipćana 2011. čiji su prosvjedi doveli do svrgavanja s vlasti Hosnija Mubaraka.

Reuters prenosi da je u najvećem okupljanju u Kairu, u četvrti Matariyi sudjelovalo pedesetak ljudi. Nasilje je izbilo i u južnome gradu Beni Sueifu te u gradovima Sharqiyji i Kafr Sheikhu na delti Nila. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter