Egipatski svecenici jeli brzu hranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao što ni naslovnice naših modnih casopisa ne prenose stvarnost nakon digitalnih stanjivanja strukova i produljivanja nogu, tako ni egipatski hijeroglifi nisu bili vjerni stvarnosti. Trpeza egipatskog svecenstva vrlo je vjerojatno mnoge od njih prerano otjerala grob.

Znanstvenici su otkrili da su egipatski svecenici pripremali bankete svojim bogovima te da bi nakon prinošenja takve žrtve slegnuli ramenima i ponijeli obilan obrok kuci "jer bilo bi šteta da se baci". Socna jela s govedinom, divljom peradi, kruhom, vocem, povrcem, kolacima, vinom i pivom tri su se puta dnevno nudila bogovima.

Profesorica Rosalie David s Manchesterskog sveucilišta predvodila je istraživanje koje je utvrdilo da su velike kolicine životinjskih masti bile prisutne gotovo u svakoj pripremi hrane za bogove, kao i sol koja se koristila u velikim kolicinama kao konzervans. Prosjecni Egipcani jeli su daleko zdravije i skromnije od svecenstva.

Istraživaci došli su do ovih saznanja prevodenjem hijeroglifa i tomografijama 22 mumije iz drevnog egipatskog visokog društva. Mumificirani ostaci imali su velike kolicine kalcificiranih naslaga na arterijama.

Jedan od autora studije, profesor Tony Heagerty, strucnjak za srce s Manchesterskog medicinskog fakulteta, našao je sve jasne znakove ateroskleroze, bolesti krvnih žila koja se javlja zbog loše prehrane. U 16 od 22 mumije srca i arterije bile su prekrivene masnim naslagama.


Podijeli: Facebook Twiter