Egipatski sud zabranio palestinski Hamas

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sud je zabranio u utorak u Egiptu Hamas, na vlasti u Pojasu Gaze, jer se taj pokret smatra saveznikom Muslimanske braće koju je Kairo proglasio "terorističkom" organizacijom, doznaje se u utorak iz sudskih izvora.

Otkad je egipatska vojska svrgnula i uhitila islamističkog predsjednika Muhameda Mursija 3. srpnja, nova vlast koju je oformila vojska guši u krvi njegove pristaše, posebice Muslimansku braću, i optužuje Hamas za "zavjeru" u provođenju nasilnih akcija na egipatskom teritoriju. 

Napadi na policajce i vojnike umnožili su se od svrgavanja jedinog demokratski izabranog predsjednika u Egiptu, posebice na poluotoku Sinaj, koji graniči s Izraelom i Gazom, a visoki egipatski dužnosnici optužuju redovito Hamas za "upletenost" u te napade.

Čelnik Hamasa osudio je u utorak zabranu egipatskog suda ustvrdivši da "služi izraelskoj okupaciji".

"Takva odluka želi ugušiti otpor i služi izraelskoj okupaciji", izjavio je Basem Naim, savjetnik za vanjske poslove šefa vlade Hamasa Ismaila Hanijeha, nadajući se da se ta odluka neće pretvoriti u "restrikcije u kretanju osoba" u Gazi.

"Osuđujemo tu odluku koju smatramo šokantnom i za osudu u trenutku kad očekujemo od Egipta da podrži palestinski narod", dodao je on. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter