Egipatski prosvjednici ne mare za policijski sat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egipatski prosvjednici nisu poštivali policijski sat tijekom noći na utorak u gradovima uzduž Sueskog kanala nego su napadali policijske postaje nakon što je predsjednik Mohamed Mursi uveo izvanredno stanje kako bi okončao višednevne sukobe u kojima su izgubile život najmanje 52 osobe.

Najmanje dva muškarca su poginula u sukobima tijekom noći u Port Saidu u posljednjem u nizu nemira u valu nasilja koje se razbuktalo prošlog tjedna uoči godišnjice pobune 2011. u kojoj je svrgnut s vlasti Hosni Mubarak.

Politički protivnici s prezirom su odbili Mursijev poziv na razgovore u ponedjeljak kako bi se pokušalo zaustaviti nasilje. Umjesto toga, veliki broj prosvjednika izašao je na ulice u Kairu i Aleksandriji, kao i u tri grada Sueskog kanala - Port Saidu, Ismaliji i Suezu - gdje je Mursi uveo izvanredno stanje i policijski sat u nedjelju.

"Dolje, dolje Mohamed Mursi! Dolje, dolje izvanredno stanje!", uzvikivali su prosvjednici u Ismaliji, a u Kairu su palili automobile.

Prosvjednici optužuju Mubarakovog nasljednika Mursija da je izdao revoluciju, a Mursi i njegovi pristaše optužuju prosvjednike da žele svrgnuti s vlasti prvog egipatskog demokratski izabranog čelnika nedemokratskim sredstvima.

U Port Saidu muškarci su napali policijske postaje nakon mraka. Jedan sigurnosni izvor je rekao da je nekoliko policajaca i vojnika ozlijeđeno. Izvor u bolnici je kazao da su dva muškarca ubijena, a 12 je ranjeno u sukobima.

"Narod želi srušiti režim", vikala je gomila u Aleksandriji.

Otkako je Mubarak svrgnut s vlasti islamisti su pobijedili na dva referenduma, dvama parlamentarnim izborima kao i predsjedničkim izborima.

Međutim, oporba je dovela u pitanje legitimitet. Ona optužuje Mursija da je nametnuo novi oblik autoritarizma.

Vojska je već razmještena u Port Saidu i Suezu, a vlada je pristala na mjeru kojom se dopušta vojnicima da uhićuju civile u sklopu izvanrednog stanja.

Nestabilnost u Egiptu izazvala je zabrinutost u zapadnim prijestolnicama. SAD je osudio krvoproliće i pozvao je egipatske čelnike da jasno pokažu da nasilje nije prihvatljivo.

Policija je u ponedjeljak u Kairu bacala suzavac na prosvjednike koji su bacali kamenje nedaleko od trga Tahrira. Prosvjednici su zapalili dva policijska vozila i upali su u jedan hotel u središtu grada. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter