Egipatski predsjednik poništio sporni dekret

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egipatski predsjednik Muhamed Mursi poništio je dekret od 22. studenoga kojim povećava svoje ovlasti predsjednika i zbog kojeg su prije dva tjedna izbili siloviti prosvjedi, ali nije došlo i do odgode referenduma o novom ustavu koju su njegovi protivnici također tražili, javio je Reuters.

Time će referendum o usvajanju novog ustavu biti održan prema planu, 15. prosinca, pojasnio je uz ostalo na presici glasnogovornik Mohamed Selim el-Awa.

U rezidenciji egipatskog predsjednika održan je sastanak lidera nekoliko političkih opozicijskih stranaka i predsjednika Mursija, na kojem je, kako javljaju novinske agencije, u sklopu nacionalnog dijaloga razmatran način izlaska iz političke krize u toj zemlji. Agencije podsjećaju da su dekret i referendum glavni razlozi anti-Mursi prosvjeda koji u zadnja dva tjedna potresaju Egipat, a pri čemu je u sukobima u blizini predsjedničke palače u Kairu najmanje sedmero osoba poginulo.

Oporba smatra da nacrt ustava ne ispunjava ciljeve svih Egipćana te da utire put pojačanoj islamizaciji zakona i ne daje jamstva za medijske i vjerske slobode. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter