Egipatska vojska nasrnula na prosvjednike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripadnici specijalnih vojnih snaga u subotu su palicama nasrnuli na prosvjednike na kairskom trgu Tahrir, nakon što je dan ranije u sukobu dviju strana poginulo osam, a ozlijedeno je više od 300 ljudi, javljaju agencije i podsjecaju da je medu poginulima i visoki dužnosnik Dar al-Iftaha, tijela koje proglašava islamske fatwe.

Današnje nasilje, ocjenjuju analiticari, vrhunac je napetosti u Egiptu, 10 mjeseci nakon što je u sveopcoj narodnoj pobuni svrgnut predsjednik Hosni Mubarak. Privremena vojna vlast koja je zamijenila Mubaraka izazvala je bijes dijela Egipcana zbog sporosti predaje vlasti u civilne ruke. Ostali podržavaju vojnu vlast, smatrajuci da je neophodna za stabilnost zemlje tijekom prijelaznog razdoblja prema demokraciji.

Prosvjednici su se razbježali u pokrajnje ulice kako bi pobjegli pred vojnicima u punoj opremi. Novinari javljaju da su prosvjednici premlacivani nakon što su srušeni na zemlju. Vojnici su takoder rušili šatore prosvjednika i zapalili ih.

Novo civilno savjetnicko vijece, uspostavljeno kako bi generalima davalo politicke smjernice, priopcilo je da ce se povuci ukoliko se ne prihvacaju preporuke o rješavanju krize. Islamisti i liberalni politicari takoder su oštro osudili ponašanje snaga reda, a Muslimansko bratstvo, koje vodi na izborima, priopcilo je da se vojska mora jasno i brzo ispricati za pocinjene zlocine.


Podijeli: Facebook Twiter