Egipatska vitrina u pulskom AMI-ju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni dan muzeja, koji se svake godine obilježava 18. svibnja, ove ce godine obraditi temu "Muzeji i sjecanje/Predmeti pricaju svoju pricu", najavili su iz Muzejsko-dokumentacijskog centra (MDC), organizatora akcije.

Ovogodišnje obilježavanje ukazuje na ulogu muzeja u ocuvanju sjecanja i prica kao integralnog dijela kulturne baštine. Muzeji koji o njoj skrbe kako tvrde organizatori, doprinose ocuvanju individualnog i kolektivnog sjecanja, a time i povijesti zajednice u kojoj djeluje.

Ovom prigodom mnogi su muzeji pokrenuli akciju oživljavanju sjecanja vezanih za neki dogadaj ili osobu, ukazujuci na usvojene identitetske slike, ali i na vrijednosti koje su na granici zaborava.

Arheološki muzeji Istre je postavio vitrinu mjeseca "Egipatski kultni predmeti iz fundusa AMI-ja", autorice Ide Koncani Uhac. Hrvatski muzeji dali su svoj doprinos i prezentaciji africke kulture, koju je ove godine svjetska muzejska zajednica pokrenula kao zasebnu temu, želeci ukazati na doprinos africkog kontinenta kulturnoj baštini covjecanstva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter