Egipatska policija uhitila dva novinara Al-Jazeere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egipatska tajna policija uhitila je dvojicu novinara informativne mreže Al-Jazeere, Australca i Egipćanina, pod sumnjom da su nezakonito objavljivali informacije i tako "ugrozili nacionalnu sigurnost", priopćilo je egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Časnici službe za nacionalnu sigurnost pretresli su u nedjelju ured mreže u jednom kairskom hotelu, uhitili dvojicu izvjestitelja i oduzeli im opremu, ističe ministarstvo u priopćenju.

Ministarstvo nije otkrilo identitet dvojice novinara, rekavši samo da je jedan član Muslimanskog bratstva, organizacije svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, a drugi je australski državljanin.

Po riječima njihovih kolega koji rade u Al-Jazeeri, koja objavljuje informacije na engleskom jeziku, riječ je o direktoru kairskog ureda Muhamedu Adel Fahmiju i australskom reporteru Peteru Gresteu.

Novinari su "izravno objavljivali informacije koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost", ustvrdilo je ministarstvo te dodalo da su kod njih pronađeni materijali što ih je izdalo Muslimansko bratstvo.

Ova uhićenja događaju se nekoliko dana pošto su vlasti proglasile bratstvo terorističkom organizacijom. Svatko kod koga se pronađu publikacije i snimke koje je objavilo bratstvo, može se ubuduće kazniti zatvorom do pet godina.

Greste, bivši novinar BBC-ja, dobitnik je nagrade Peabody za 2011. za dokumentarni film o Somaliji. Fahmi, koji je prije radio za CNN, ugledni je kairski novinar i nije poznato da bi bio povezan s Muslimanskim bratstvom.

Egipatske vlasti koje je vojska postavila nakon Mursijeve smjene 3. srpnja, optužuju Al-Jazeeru, sa sjedištem u Kataru, za pristrano izvještavanje u korist Muslimanskog bratstva, a uredi te mreže u Egiptu bili su izloženi represivnim mjerama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter