Egipat: Vojska spremna za intervenciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egipatska vojska priprema se na razmještanje po kairskim ulicama i po drugim gradovima bude li to potrebno da bi se spriječili sukobi suprotstavljenih grupa, objavili su u utorak izvori bliski vojsci, a ured predsjednika Mohameda Mursija objavio je da su se Mursi i premijer drugi dan zaredom sastali s čelnikom oružanih snaga.

General Abdel Fatah al-Sisi, glavni zapovjednik vojske, dao je islamističkom predsjedniku Mursiju 48 sati da riješi egipatsku krizu ili ga čeka rješenje koje će nametnuti vojska.

Al-Sisi je rekao da reagira na zahtjev milijuna prosvjednika koji traže Mursijevu ostavku.

U priopćenju iz Mursijeva ureda ne kaže se o čemu su razgovarali, samo da je na razgovorima Mursija i al-Sisija bio i egipatski premijer Hesham Qandil.

Izvori bliski vojsci rekli su za Reuters da su snage za brze intervencije od petka spremne da prosvjednike zaštite od napada.

Helikopter Apache kružio je u utorak popodne iznad središta Kaira, a na trgu Tahrir su tisuće protumursijevskih prosvjednika.

Političko krilo vladajućeg Muslimanskog bratstva pozvalo je u utorak svoje pristaše da izađu na ulice i usprotive se akciji vojske koju je glasnogovornik te stranke usporedio s vojnim udarom koji je uveo 60-godišnju vojnu vladavinu Egiptom.

- Ovo je ključan trenutak u povijesti Egipta, suočeni smo s trenutkom vrlo sličnim onom iz 1952., rekao je glasnogovornik Stranke slobode i pravde Murad Ali. Godine 1952. Gamal Abdel Nasser i Slobodni časnici svrgnuli su kralja Faruka. "Egipćani su svjesni da postoje ljudi koji pokušavaju gurnuti zemlju natrag u prošlost i u diktaturu", dodao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter