Egipat: Vlada podnijela ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Privremena egipatska vlada, koju su u srpnju prošle godine postavile vojne snage, u ponedjeljak, prvoga dana mandata novoizabranog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija, podnijela je ostavku. Predsjednik će imenovati članove nove vlade.

Sisi, nekadašnji vojni zapovjednik, u nedjelju je prisegnuo na novu dužnost, jedanaest mjeseci nakon što je s vlasti svrgnuo islamističkog predsjednika Muhameda Mursija. Tomu su prethodili veliki prosvjedi kojima se tražio njegov odlazak s vlasti.

Vlada koju je nakon Mursijeva svrgavanja s vlasti postavio Sisi i de facto je otad vodila zemlju, podnijela je ostavku kako bi predsjedniku omogućila da izabere "ekipu" koja će služiti narodu, rekao je premijer u ostavci Ibrahim Mahlab.

"Uvjeravam vas da sam ja, poput svih ostalih ministara, dao sve od sebe da u suradnji s kolegama ispunim zadaću u vrlo teškim uvjetima", rekao je Mahlab, a egipatske novine pišu kako bi Sisi od premijera u ostavci mogao zatražiti da ostane na dosadašnjoj funkciji.

Privremena vlada koju je u srpnju nakon odlaska Mursija postavio Sisi provela je krvavu represiju protiv njegovih pristalica, osobito protiv članova Muslimanskog bratstva.

Nekoliko sati nakon prisege, novi egipatski predsjednik obećao je da će se bez predaha nastaviti boriti protiv onih koji su počinili nasilje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter