Egipat: Ubijen sin vođe Muslimanskog bratstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sin čelnika Muslimanskog bratstva Mohameda Badiea ubijen je u Kairu tijekom "Dana gnjeva" u petak, prosvjeda protiv egipatske vlade koju podržava vojska, izvijestila je stranka Muslimanskog bratstva Sloboda i pravda.

Stranka je na svojoj stranici na facebooku izvijetsila da je 38-godišnji Ammar Badie preminuo od rane od metka koju je zadobio kada je sudjelovao u prosvjedima na trgu Ramses. Nije poznatao gdje se nalazi čelnik Bratstva Mohamed Badie. On je optužen za poticanje na nasilje, a sudski postupak protiv njega trebao bi početi 25. kolovoza.

Smrt njegovg sina dogodila se nakon što je u prosvjedima prošlog tjedna ubijena kći Mohameda El-Beltagija, višeg dužnosnika Bratstva. Egipatska televizija u subotu je izvijestila i da je uhićen sin Hassana Maleka, još jednog čelnika Bratstva. Policija je pritvorila i političara Bratstva Gamala Heshmata, vodećeg člana Slobode i pravde.

Glasnogovornik vlade u subotu je izjavio da je egipatski premijer Hazem el-Beblawi predložio formalno raspuštanje Muslimanskog barstva te da vlada sada razmatra tu zamisao.

Masovna uhićenja

Egipatske vlasti uhitile su više od 1.000 islamista, no vodstvo Muslimanskog bratstva prkosno je pozvalo na cjelotjedne prosvjede diljem zemlje počevši od subote, samo dan nakon novog pokolja u kojem je ubijeno više od 100 ljudi, a zemlja se opasno približila anarhiji.

Velika napetost vlada između pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija i snaga reda. U džamiji u Kairu nalazi se veći broj prosvjednika i tijela žrtava vojnopolicijske intervencije, dok su snage reda raspoređene oko džamije i pregovaraju o odlasku islamista iz objekta. Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da je uhićeno oko 1.000 "elemenata" Muslimanskog bratstva, optužujući pripadnike Mursijeva pokreta za djela "terorizma" tijekom sukoba.

Od srijede, kada su snage reda krenule u obračun s islamističkim prosvjednicima, ubijeno je oko 700 ljudi. Muslimansko bratstvo, koje je vladalo Egiptom godinu dana sve do vojnog udara 3. srpnja i uhićenja Mursija, pozvalo je svoje pristaše ponovo na ulice kako bi osudili vojno preuzimanje vlasti i represiju nad pristašama prvog demokratski izabranog predsjednika.

"Nećemo napustiti trgove. Nikada nas neće utišati u traženju naših prava", kazao je Abdulah Abdul Fatah iz Kaira koji nije glasao za Muslimansko bratstvo, ali, kako ističe, "ovdje smo zbog naše braće koja su poginula".

Privremene vlasti, koje je ustoličila vojska, odbijaju se povući i dale su zeleno svjetlo vojsci i policiji da protiv prosvjednika koristi bojevo streljivo i obrani državne institucije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter