Egipat: U vjerskim sukobima 13 mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egipatske vojne vlasti pozvale su u srijedu na nacionalno jedinstvo i upozorile na opasnost od anarhije nakon što je u najtežim vjerskim sukobima od svrgavanja Honsija Mubaraka poginlo 13 osoba. Nova egipatska vlada se u srijedu sastala prvi puta i odlucila da ce u cetvrtak ponovno razmjestiti policijske snage koje su se velikim dijelom rasule prvih dana pobune koja je s vlasti uklonila Mubaraka.

Ministarstvo zdravstva priopcilo je da je 13 osoba ubijeno a 140 ranjeno u vjerski motiviranom nasilju u utorak navecer koje su potaknule napetosti uslijed izazvnog požara u crkvi u južnom Kairu u subotu. Sukobi predstavljaju novi izazov Visokom vijecu vojnih snaga koje upravlja zemljom. Na sastanku sa clanovima vlade vojno vijece je pozvalo gradane da se ujedine protiv kaosa "koji prijeti nacionalnoj sigurnosti, posebice uz postojanje stranih sila koje na meti imaju stabilnost i sigurnost zemlje".

Državna novinska agencije nije podrobnija objasnila napomenu o prijetnjama iz inozemstva ali je rekla da se sastanak bavio "sektaškim nasiljem" i njegovim utjecajem na naciju i gospodarstvo.

Do nasilja je došlo nakon prosvjeda kršcana zbog bacanja molotovljeva koktela na crkvu u Heluanu, južno od Kaira. Blokirali su glavnu cestu južno od Kaira, a nasilje je pocelo nakon što su muslimani koji su htjeli proci napali prosvjednike. Nakon toga su suprostavljene koptska i muslimanska skupina jedna drugu gadale kamenjem i petrolejskim bombama, rekli su ocevici. Najmanje je jedan Kopt pogoden metkom u glavu ali nije jasno tko ga je ispalio. Sukobljene strane na kraju je razdvojila vojska.

Koptski kršcani cine 10 posto egipatske populacije od 80 milijuna ljudi.


Podijeli: Facebook Twiter