Egipat: Sukobi tijekom rastjerivanja islamista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sukobi snaga reda i islamista izbili su u petak u Egiptu tijekom rastjerivanja manifestacija organiziranih u petak unatoč zakonu kojim se zabranjuje svaki skup bez odobrenja vlasti, rekli su sigurnosni dužnosnici, prenosi AFP.

Na temelju tog zakona policija je pokrenula akciju da bi rastjerala pobornike islamističkog predsjednika Muhameda Mursija, koji su odvratili bacanjem kamenja i zapaljenih guma. Sukobi su se odvijali u Kairu, a policija je rastjerala prosvjede i u gradovima Sueza, el-Mahala i Kena, dodali su ti izvori.

Na okupljanja je pozvala Mursijeva koalicija koja organizira redovne skupove nakon što je 3. srpnja svrgnut demokratski izabrani predsjednik zemlje.

Zakon koji je u nedjelju proglasio privremeni predsjednik, a kritiziraju ga zaštitnici ljudskih prava, eksplicitno zabranjuje održavanje svih javnih okupljanja unutar zidina ili polazak sa svetih mjesta.

Zakon obvezuje organizatore da tri radna dana ranije informiraju vlasti o održavanju svakog skupa, koji zatim treba odobriti ministarstvo unutrašnjih poslova.

U četvrtak navečer to ministarstvo je u priopćenju upozorilo da se ne organiziraju skupovi, marševi ili manifestacije koji krše zakon i koji bi predstavljali "ilegalne aktivnosti".

Snage reda od početka ljeta provode krvavu represiju te je u gušenju pro-Mursijevih manifestacija poginulo više od tisuću ljudi, a više tisuća islamista je privedeno. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter