Egipat: Rusija pomaže u obnovi nuklearnog programa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rusija će pomoći Egiptu u razvoju njegova nuklearnog programa, izjavio je u ponedjeljak egipatski ministar trgovine i industrije Hatem Saleh dajući naslutiti da će zemlja kojom vladaju islamisti krenuti dalje s programom proizvodnje nuklearne energije.

Egipat je zamrznuo nuklearni program nakon katastrofe u Černobilu 1986., no vlada svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka najavila je 2006. da će ga oživiti. Pet mjeseci uoči svrgavanja Mubaraka u veljači 2011. njegova je vlada objavila planove za raspisivanje međunarodnog natječaja za gradnju prve nuklearne elektrane u Egiptu u Dabiji uz obalu Sredozemnog mora.

Sporazum o ruskoj potpori postignut je tijekom prošlotjednog posjeta Rusiji egipatskog predsjednika Muhameda Mursija.

- Razgovarali smo o tome pitanju i suglasili se da će nam Rusija pomoći u provedbi studija u nuklearnoj postaji Dabaa i razvoju pokusnog reaktora u Anshasu, rekao je Saleh.

Ruske novinske agencije prenose izjavu ruskog ministra energije Aleksandera Novaka da je Egipat predložio da Rusija sudjeluje u gradnji nuklearne elektrane i skladišta uranija.

Mursi se tijekom posjeta sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Saleh je opovrgnuo da je Egipat tražio financijsku pomoć Rusije za prevladavanje teške gospodarske krize u zemlji čije su devizne rezerve u ožujku pale na kritičnih 13,4 milijardi dolara, što nije dovoljno ni za financiranje tromjesečnog uvoza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter