Egipat: Referendum o novom ustavu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egipćani su u utorak počeli glasovati na referendumu o novom ustavu, a vlasti taj referendum smatraju prvim korakom u demokratskoj tranziciji nakon vojnoga svrgavanja islamističkoga predsjednika Mohameda Mursija u srpnju 2013. godine, javljaju svjetske novinske agencije.

Dvodnevni referendum, na koji je pozvano 53 milijuna ljudi, održava se uz jake mjere sigurnosti. Vojska želi da Egipćani daju snažnu potporu ustavu koja bi također značila i potporu svrgavanju Mursija s vlasti. Njegovo Muslimansko bratstvo, koje se sada smatra terorističkom skupinom, bojkotira referendum, a strahuje se od nasilja. Nedugo prije početka glasovanja čula se eksplozija nedaleko od zgrade suda u Kairu, ali nije bilo ozlijeđenih.

Sigurnosna operacija ogromnih razmjera pokrenuta je zbog referenduma. Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da je oko birališta diljem zemlje razmješteno 200.000 policijskih časnika i 160.000 vojnika oba dana referenduma.

Ovaj referendum nije samo glasovanje o novom ustavu, već se smatra da će Egipćani na njemu pokazati podržavaju li svrgavanje Mursija s vlasti ili ne. Analitičari kažu da referendum također predstavlja test popularnosti načelnika glavnog stožera egipatske vojske generala Abdela Fataha al-Sisija koji je svrgnuo Mursija s vlasti. Sisijevi islamistički neprijatelji smatraju da upravo on stoji iza prevrata u kojemu je svrgnut prvi demokratski izabran predsjednik države, a koji je prouzročio najgori unutarnji razdor u suvremenoj povijesti Egipta, te da je ponovno uspostavio, kako kažu kritičari, policijsku državu.

Međutim, mnogi Egipćani su umorni od političkih previranja i zabrinuti zbog uništenog gospodarstva i smatraju da bi Sisi mogao ponovno uspostaviti stabilnost u zemlji.

Sisi je potvrdio da ima ambicije da bude predsjednik Egipta, ali je istaknuo da mu je potrebna podrška građana da bi se kandidirao. Ako se odluči kandidirati, očekuje se da će odnijeti pobjedu. Jedan dužnosnik blizak Sisiju je rekao da bi veliki odaziv birača i usvajanje ustava bili pokazatelji da birači žele da Sisi bude predsjednik.

Egipatsko ustavno povjerenstvo odobrilo je u prosincu nacrt ustava, što se smatralo prvim korakom prema demokratskoj tranziciji nakon svrgavanja Mursija. Novi ustav, ukoliko ga podrže građani na referendumu, zamijenit će onaj koji je Mursi potpisao prije nešto više od godinu dana.

Najviši zakon egipatske države bit će očišćen od islamističkog jezika, a ono što je puno važnije - bit će ojačane državne institucije koje su se suprotstavljale Mursijevom režimu - vojska, policija i sudstvo. Nacrt ustava je dobio pohvale i zbog veće zaštite ljudskih prava, a njime se također predviđa kažnjavanje diskriminacije i štiti jednakost spolova.

Gotovo sedam mjeseci nakon Mursijevog pada, Egipat je i dalje podijeljen na njegove islamističke pristaše i protivnike koji su izašli na ulice kako bi zatražili njegovu ostavku. Otada je više od tisuću ljudi izgubilo život u uličnim sukobima, a tisuće Mursijevih pristaša su uhićene, ali islamisti i dalje gotovo svakodnevno izlaze na ulice i traže njegov povratak na vlast.

Ekstremisti su intenzivirali svoje akcije na Sinajskom poluotoku i drugim dijelovima Egipta, pa je u bombaškim napadima i pucnjavama poginuo veliki broj vojnika i policajaca. Vlada i sam Sisi pozvali su Egipćane da izađu na referendum u što većem broju, strahujući da bi mnogi birači zbog bojazni od nasilja mogli ostati kod kuće. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter