Egipat priveo 22 članice Muslimanskog bratstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egipatske vlasti privele su 22 žene, članice Muslimanskog bratstva, izvijestili su u petak sigurnosni izvori, što bi moglo još više rasplamsati napetosti prije početka suđenja svrgnutom predsjedniku Mohamedu Mursiju i još 14-ci čelnika te islamističke skupine.

Snage sigurnosti su od 3. srpnja, otkad je s vlasti svrgnut Mursi, uhitile nekoliko tisuća islamista, no rijetko privode ženske članice grupe. Visoki dužnosnik snaga sigurnosti u drugome po veličini egipatskom gradu Aleksandriji Naser al Abd rekao je kako optužnica uhićene žene tereti za upotrebu sile tijekom prosvjeda, čiji je cilj bio prekid prometa, za članstvo u zakonom zabranjenoj grupi te za distribuciju protuzakonitih letaka.

Odvjetnik koji zastupa privedenu skupinu kazao je kako je riječ o ženama u dobi od 15 do 25 godina. Uhićene su i privedene u četvrtak ujutro.

Islamisti i grupe za obranu ljudskih prava tvrde da vojska inscenira udar te da vraća Egipat u vrijeme Hosnija Mubaraka, koji je čak tri desetljeća vladao čeličnom šakom prije nego što je 2011. svrgnut s vlasti. No vojska tvrdi da samo odgovara na masovne prosvjede protiv Mursija, prvoga egipatskog predsjednika izabranog na slobodnim izborima te da provodi plan čiji su krajnji cilj slobodni i pošteni izvori.

"Živimo u opresiji i mraku. Ne mogu vjerovati da su prisilili djevojke da kleknu i uperili u njih pištolje", rekla je majka privedene 15-godišnjakinje. Abd je zanijekao da se žene zlostavljaju. "Prema njima se odnosimo s najvećim poštovanjem, kao da su naša djeca i dopustili smo njihovim roditeljima da ih posjete", dodao je.

Mursijevi pristalice pozvali su na svakodnevne prosvjede od petka, pa sve do početka suđenja svrgnutome predsjedniku u ponedjeljak. Promatrači strahuju da bi suđenje moglo produbiti neprijateljstva između Muslimanskog bratstva i prijelazne vlade koju podupire vojska, u trenutku dok se bori uspostaviti stabilnost u jednoj od najmnogoljudnijih arapskih država. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter