Egipat: Poziv na nove prosvjede

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dan nakon što su sigurnosne snage iz džamije u Kairu evakuirale stotine pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija islamisti su pozvali u nedjelju na nove prosvjede te se strahuje od novog nasilja nakon četiri dana sukoba s više od 750 mrtvih.

Ukupno je uhićeno 385 osoba koje su se zatvorile u džamiju Al-Fath, a sigurnosne snage silom su ih evakuirale u subotu, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova. Prema riječima Muslimanskog bratstva više od tisuću osoba, među njima i žena, bilo je u džamiji od petka navečer.

Pristaše predsjednika Mursija svrgnutog 3. srpnja akcijom moćne egipatske vojske, pozvale su na nove prosvjede u nedjelju poslijepodne kako bi osudile "državni udar".

Mursijeve pristaše, na poziv Muslimanskog bratstva sudjelovali su u petak na Maršu gnjeva protiv sigurnosnih snaga koje su u srijedu rastjerale dva okupljališta Mursijevih pristaša. Pritom je u cijelom Egiptu ubijeno 578 osoba, najviše promursijevih ljudi, a vlada postavljena od vojske uvela je izvanredno stanje i policijski sat.

Smatra se da je srijeda bila najkrvaviji dan u Egiptu nakon pada predsjednika Hosnija Mubaraka u veljači 2011. Više od tisuću ljudi, uglavnom promursijevih pristaša, ubijeno je od kraja lipnja u sukobima sa snagama reda i protivnicima Mursija.

Egipat je postao duboko podijeljena zemlja između pristaša islamista iz čijih je redova Mursi, izabran na prvim demokratskim predsjedničkim izborima, te Egipćana koji žele svjetovnu vlast i optužuju Muslimansko bratstvo da im želi ukrasti revoluciju.

Prijelazna vlada opravdava svoju akciju borbom protiv terorizma, no u subotu je najavila da Muslimanskoj braći ima mjesta u tranziciji, ali samo onim članovima koji nisu okrvavili ruke.

Zapadne zemlje većinom pozivaju sve strane u Egiptu na krajnju suzdržanost i mir, no vlada Bolivije (ljevica) je vojno-policijsku represiju nazvala genocidom, a Kuba osudila "smrt nedužnih civila".

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon osudio je pretjeranu uporabu sile prema prosvjednicima, a isto je učinio i Londnon.

Njemački šef diplomacije Guido Westerwelle pozvao je na "dijalog sve političke snage" i upozorio da u protivnom Egiptu "prijeti građanski rat".

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan kritizirao je u subotu Vijeće sigurnosti UN-a, Europsku uniju i Organizaciju islamske suradnje jer nisu osudile represiju egipatskih vlasti nad prosvjednicima.

Jordan i Saudijska Arabija koja je u Egipat poslala tri poljske bolnice, stale su uz egipatsku vladu protiv "terorista".  (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter