Egipat: Policija vodenim topovima na prosvjednike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egipatska policija vodenim je topovima u utorak kraj ministarstva unutrašnjih poslova rastjerala desetke prosvjednika jer su se usprotivili novom zakonu koji ograničava pravo na prosvjed.

Prosvjednici su se okupili ispred novinarskog sindikata na komemoraciji liberalnom aktivistu koji je prije dvije godine poginuo u sukobima s policijom. Suprotstavili su se u nedjelju donesenom zakonu koji zabranjuje prosvjede bez policijskog dopuštenja.

Skupine za zaštitu ljudskih prava osudile su taj zakon kao snažan udarac slobodi u Egiptu, arapskoj zemlji s najviše stanovnika i američkom savezniku koji je od pada predsjednika Hosnija Mubaraka 2011. u stalnim političkim previranjima.

Po tom zakonu, prosvjedi uz vjerska okupljališta zabranjeni su, a ministarstvo unutarnjih poslova ima pravo zabraniti svaki javni skup više od deset osoba.

Jedan predstavnik snaga sigurnosti rekao je u utorak da se gomila bez dozvole okupila kraj ministarstva unutrašnjih poslova i da je ignorirala upozorenja da se raziđe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter