Egipat: Počelo glasanje na referendumu o ustavu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Egiptu su u subotu ujutro otvorena birališta u drugoj, završnoj fazi referenduma o novom ustavu koji je izradila skupština u kojoj prevladavaju islamisti, a za koji oporba tvrdi da produbljuje podjele u narodu.

Nakon prošlotjedne prve faze čiji su neslužbeni rezultati pokazali da 57 posto birača odobrava novi ustav, birališta su se opet otvorila u 8 sati, na završnom glasovanju za čiji ishod lokalni analitičari drže da će biti pozitivan.

Birališta se trebaju zatvoriti u 19 sati, ali će možda ostati otvorena i dulje, kao i prošloga tjedna. Oporba je upozorila da je glasovanje u prvoj fazi bilo obilježeno zlouporabama. Službeni promatrači na referendumu su rekli da nije bilo većih nepravilnosti.

Predloženi ustav je podijelio zemlju, jer se liberali i ljevica protive predloženim odredbama koje vode u islamizaciju i ograničavanje građanskih sloboda i ljudskih prava. Egipatski predsjednik Mohamed Mursi i njegovi pristaše kažu da je novi ustav presudan za nastavak egipatske tranzicije nakon rušenja Hosnija Mubaraka. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter