Egipat: Pobunili se i suci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Klub egipatskih sudaca najavio je u nedjelju da neće nadzirati referendum o nacrtu ustava raspisan za 15. prosinca, dok vlada snažna napetost između predsjednika Mohameda Morsija i sudbene vlasti.

"Svi egipatski suci dogovorili su se da neće nadzirati referendum o nacrtu ustava i da će ga bojkotirati", rekao je predsjednik Sudačkog kluba, predstavničkog tijela egipatskih sudaca, Ahmed al-Zind u priopćenju koje prenosi službena agencija Mena.

Sudački klub je još prije tjedan dana bio pozvao na neograničen štrajk na svim sudovima u zemlji sve dok islamistički predsjednik ne odustane od uredbe donesene 22. studenoga kojom je znatno proširio svoje ovlasti, napose tako što je onemogućio reviziju svojih odluka u žalbenom postupku.

Tijekom poslijepodneva jedan je islamistički čelnik koji je sudjelovao u izradi nacrta ustava ocijenio da pobuna sudaca, koji su većinom imenovani u vrijeme vladavine Hosnija Mubaraka, neće omesti uredan tijek referenduma o tom dokumentu koji je podijelio zemlju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter