Egipat: Mursi doveden na sudenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši egipatski predsjednik Mohamed Mursi, kojeg je egipatska vojska svrgnula s vlasti 3. srpnja nakon masovnih prosvjeda protiv njegove vladavine, u ponedjeljak je stigao u policijsku akademiju u Kairu gdje ce mu se suditi zbog poticanja na nasilje, javlja egipatska agencija Mena.

Mursiju ce se suditi zajedno s još 14 visokih clanova Muslimanskog bratstva, a budu li proglašeni krivima, prijeti im smrtna kazna ili doživotni zatvor. Egipatska agencija Mena kaže da je Mursi do akademije prebacen helikopterom. Na istom se mjestu inace održavaju i rocišta u procesu protiv drugog bivšeg predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka.

Promatraci strahuju da bi sudenje moglo produbiti neprijateljstva izmedu Muslimanskog bratstva i prijelazne vlade koju podupire vojska, u trenutku dok se bori uspostaviti stabilnost u zemlji.

Pripadnici Muslimanskog bratstva rekli su da ce unatoc zabrani nastaviti s prosvjedima kako bi prisilili vojne vlasti da vrate Mursija na celo države. Ministar unutarnjih poslova Muhamed Ibrahim je upozorio: "Ako pripadnici Bratstva pocine nasilje zažalit ce zbog toga".

Skupine za zaštitu ljudskih prava kažu da ce sudenje pokazati ide li Egipat prema demokraciji ili se vraca dominaciji vojske nad civilnim društvom. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter