Egipat: Mubarak uskoro izlazi na slobodu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svrgnuti egipatski predsjednik Hosni Mubarak uskoro će biti pušten iz zatvora pošto je egipatsko tužiteljstvo odustalo od optužbi za korupciju, objavio je u ponedjeljak njegov odvjetnik Farid el-Dib.

Mubarak (85) uhićen je nakon što je svrgnut s vlasti. Ubrzo je optužen za upletenost u ubojstvo prosvjednika tijekom revolucije i za korupciju za vrijeme obnašanja vlasti. Na suđenju za ubojstva prosvjednika, koje su obilježile scene Mubarakova unošenja na bolesničkom krevetu u kavez postavljen unutar sudnice, prvotno je prošle godine osuđen na doživotni zatvor, ali je ta presuda poništena i Mubaraka očekuje ponovno suđenje. Za to, međutim, nije potrebno da bude u zatvoru i jedino što ga je još držalo iza rešetaka optužbe su za korupciju.

Odvjetnik El-Dib izjavio je novinarima u ponedjeljak da je tužiteljstvo odustalo od optužnice i da će Mubarak uskoro na slobodu. "Sve što je preostalo je jednostavna administrativna procedura koja ne bi trebala trajati dulje od 48 sati. Svakako bi do kraja tjedna morao biti na slobodi", rekao je. Mubarak, koji je Egiptom vladao 30 godina, nalazi se u zatvoru Tora u južnom predgrađu Kaira, na istom mjestu gdje je vojna vlast "pospremila" čelnike Muslimanskog bratstva nakon zbacivanja s vlasti predsjednik Mohameda Mursija početkom srpnja.

Ubijeni policajci

Najmanje 24 policajca ubijena su u ponedjeljak u raketnom napadu na njihov konvoj na Sinaju, što je najsmrtonosniji atentat na sigurnosne snage zadnjih nekoliko godina u Egiptu, objavili su medicinski i sigurnosni izvori.

Radikalni islamistički pokret osumnjičen je za taj napad izveden na dva policijska kombija koja su se kretala prema gradu Rafahu na graničnom prijelazu prema Pojasu Gaze.

Taj napad dogodio se u vrijeme teške političke krize u Egiptu u kojem je proglašeno izvanredno stanje i koji je na rubu građanskog rata zbog sukoba između islamističke i svjetovne struje.

Naoruažni islamisti ubili su 49 pripadnika sigurnosnih snaga na sjeveru Sinaja, prema podacima agencije AFP-a, otkako je 3. srpnja vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Mursija što je izazvalo gnjev i nasilne prosvjede njegovih pristaša. U istom razdoblju vojska tvrdi da je ubila gotovo 70 terorista na Sinaju.

Polutok Sinaj pretežito je pustinja nastanjena uglavnom beduinima. Radikalne islamističke skupine odabrale su ga za svoju pozadinsku bazu, a krijumarči svih roba djeluju u tom području koristeći se dugom granicom s Izraelom. U borbi protiv radikalnih skupina Egipat je u srpnju na Sinaju rasporedio dodatne sigurnosne snage. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter