Egipat: Kopti se opraštaju se od Šenude III.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koptska pravoslavna crkva pocela je u nedjelju pripreme za pogreb Šenude III., koji ce se održati u utorak, dok se istovremeno od preminulog crkvenog poglavara opraštaju tisuce vjernika.

Poglavar Koptske pravoslavne crkve Šenuda III. preminuo je u subotu u 88. godini, nakon što je gotovo 40 godina bio na celu najvažnije kršcanske zajednice Bliskog istoka.

U skladu s njegovim željama, Šenuda ce biti pokopan u manastiru svetog Bišoja u pustinjskom podrucju Vadija Natruna, izmedu Kaira i Aleksandrije. Na tom ga je mjestu držao u kucnom pritvoru 1981. predsjednik Anvar el-Sadat s kojim se politicki nije slagao.

Izraze sucuti poslao je i americki predsjednik Barack Obama. Porucio je da je Šenuda III. bio posvecen nacionalnom jedinstvu i bio "ljubljeni voda egipatskih koptskih kršcana i zagovornik tolerancije i vjerskog dijaloga".

Tisuce vjernika okupilo se tijekom noci i u nedjelju ujutro u kairskoj cetvrti Abasiji gdje se nalazi koptska katedrala u kojoj je izloženo Šenudino tijelo.



Šenuda je bio popularan i medu mnogim egipatskim kršcanima koji ne pripadaju koptskoj crkvi, pa i medu muslimanima. Medutim, neki su mu kršcanski aktivisti zamjerali da trebao snažnije pritiskati državu da osigura više prava za kršcane. Šenuda III. nikada nije prestao podržavati vladu Hosnija Mubaraka i nije se previše energicno zalagao za koptske zahtjeve kako ne bi izazvao muslimanske konzervativce .

Prema procjenama, Kopti predstavljaju izmedu šest i deset posto od 82 milijuna Egipcana. Koptska crkva navodi kako ima 10 milijuna vjernika.

Biskup Pašomijus iz pokrajine Beheira, u delti Nila, obavljat ce dužnost koptskog crkvenog poglavara sljedeca dva mjeseca, u ocekivanju izbora Šenudina nasljednika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter