Egipat iz zraka napada militante na Sinaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egipatski zrakoplovi napali su u srijedu ciljeve blizu granice s Izraelom, a vojnici upali u sela u akciji protiv islamskih militanata osumnjičenih za smrtonosni napad na egipatske graničare, objavili su vojni časnici i očevici.

Zračni udari na grad Šeik Zuvaid, deset kilometara udaljen od palestinskog Pojasa Gaze, uslijedili su nakon noćnih sukoba između militanata i vojske na nekoliko kontrolnih točaka na Sinaju. Izvori egipatske vojske objavili su da je u tim zračnim akcijama ubijeno najmanje 20 islamista.

Naoružani napadači ubili su u nedjelju 16 egipatskih graničara, u najsmrtonosnijem napadu na snage sigurnosti na Sinaju otkako je Egipat 1979. potpisao mirovni sporazum s Izraelom. Napadači su nakon napada ušli u Izrael gdje su ih ubili izraelski vojnici.

Militanti, koji se bore za uništenje Izraela, pojačali su akcije uzduž izolirane pustinjske granice nakon što je prošle godine svrgnut dugogodišnji egipatski predsjednik Hosni Mubarak. Novi predsjednik Mohamed Mursi, umjereni islamist koji je preuzeo dužnost u lipnju, pokušao je umiriti Izraelce obećavši da će Sinaj ponovno vratiti pod vladinu kontrolu.

Egipatska vojska, koja je tijekom Mubarakove vladavine održavala mir s Izraelom, i dalje ima golemu ulogu u pitanjima nacionalne sigurnosti. No, Mursi je približio Egipat islamističkom pokretu Hamas koji upravlja Gazom, što komplicira odnose između židovske države i te arapske sile.

Izrael je objavio da je egipatska akcija protiv militanata bila nužan odgovor na prijetnje njegovoj nacionalnoj sigurnosti. Uporišta militanata nalaze se na sjeveru Sinaja, daleko od ljetovališta na Crvenom moru popularnih među stranim turistima i važnih za egipatsko gospodarstvo. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter