Egipat: ElBaradei podnio ostavku zbog nasilja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Egipatski potpredsjednik Mohamed ElBaradei, dobitnik Nobelove nagrade za mir, podnio je ostavku privremenom predsjedniku nakon krvave intervencije vojnih snaga protiv pristaša svrgnutog predsjednika Mohameda Mursija na dva trga u glavnome gradu Kairu.

"Teško mi je i dalje snositi odgovornost za odluke s kojima se ne slažem i od čijih posljedica strahujem", napisao je u pismu predsjedniku Adliju Mansuru.

ElBaradei izražava žaljenje zbog žrtava jer "vjeruje da su se one mogle izbjeći" te ističe da će "nažalost, koristi iz onoga što se danas dogodilo izvući ljudi koji pozivaju na nasilje i teror, a to su ekstremističke skupine".

Najmanje 124 prosvjednika ubijena su samo na trgu Raba al-Adavija, prema podacima novinara agencije AFP i pristaša islamističkog predsjednika svrgnutog 3. srpnja.

Bivši direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), vodeća oporbena ličnost iz laičkih krugova imenovan je početkom srpnja na dužnost potpredsjednika Egipta zadužen za međunarodne poslove.

Imenovala ga je oporba kako bi je zastupao u prijelaznom razdoblju i on se na televiziji pojavio u društvu generala Abdela Fataha al-Sisija, zapovjednika moćne egipatske vojske u trenutku objave vijesti o svrgavanju Mursija. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter