Egipat: Dvije osobe poginule u prosvjedima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvije su osobe ubijene u petak u egipatskoj pokrajini Damietta tijekom prosvjeda koje je sazvalo Muslimansko bratstvo i njegovi saveznici protiv vlade koju je ustoličila vojska, doznaje se iz medicinskih izvora.

Više od dva mjeseca nakon što je vojska svrgnula predsjednika Mohameda Mursija, tisuće ljudi izašle su na ulice diljem zemlje. Manji sukobi zabilježeni su u Aleksandriji na sjevernoj obali i Tanti, u delti Nila.

Egipatska vlada odlučila je raspustiti Muslimansko bratstvo kao registriranu nevladinu organizaciju, objavile su u petak državne novine.

Pokret iz kojeg potječe svrgnuti predsjednik Muhamed Mursi, koji je osnovan 1928. godine, službeno se registrirao kao nevladina organizacija u ožujku kao odgovor na sudsku tužbu podignutu jer Bratstvo nije imalo zakonski status.

Ta odluka predstavlja uglavnom simboličan udarac Mursijevu pokretu. Odluka će službeno biti objavljena početkom idućeg tjedna, rekao je glasnogovornik ministra za socijalnu solidarnost, a prenijele su novine Al Akbar.

Snage sigurnosti ubile su stotine Mursijevih pristaša i uhitile mnoge njihove čelnike pod optužbom za poticanje nasilja. Zasad nije bilo pokušaja da se zabrani političko krilo Bratstva, Stranka slobode i pravde. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter