Egipat: Al-Sisi se kandidira za predsjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zapovjednik egipatske vojske Abdel Fatah al-Sisi objavio je u srijedu navečer u televizijskom nastupu da se kandidira na predsjedničkim izborima raspisanim na proljeće i obećao da će "Egipat očistiti od terorizma".

Sisi, daleko najpopularniji čelnik u Egiptu, organizator svrgavanja islamističkog predsjednika Muhameda Mursija u srpnju, ima najviše izgleda na predsjedničkim izborima u toj arapskoj zemlji s najvećim brojem stanovnika. Sisi koji je za vrijeme Muhameda Mursija bio imenovan ministrom obrane, do srijede navečer je bio vojni zapovjednik, ministar obrane i potpredsjednik prijelazne vlade. Da bi se mogao kandidirati na predsjedničkim izborima morao je podnijeti ostavku na te dužnosti.

"Stojim danas posljednji put pred vama u vojnoj odori, pošto sam odlučio podnijeti ostavku na moje dužnosti ministra i vojnog zapovjednika", rekao je Abdel Fatah al-Sisi. "Sa svom poniznošću se kandidiram za egipatskog predsjednika", dodao je, obećavši da će se "i dalje svakodnevno boriti za Egipat bez terorizma".

Nakon svrgavanja Mursija, jedinog demokratski izabranog egipatskog predsjednika, nove vlasti tvrde da vode "rat protiv terorizma" u kojemu vojnici i policija žestoko progone Mursijeve pristaše u nemilosrdnoj kampanji u kojoj je, navodi Amnesty International, poginulo najmanje 1.400 ljudi. Usto, njegovo Muslimansko bratstvo je proglašeno "terorističkom" organizacijom a tisuće njegovih članova i gotovo sve čelnike se sudski goni. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter