Egipat: 6 mrtvih u sukobu policije i Mursijevaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šest osoba je izgubilo život u petak u Egiptu u sukobima snaga sigurnosti i tisuća pristaša svrgnutog islamističkog predsjednika Muhameda Mursija koji su prosvjedovali diljem zemlje.

Pristaše islamističkog predsjednika su izašle na ulice usprkos zabrani okupljanja a policija ih je rastjerivala suzavcem i gumenim mecima.

U gruboj represiji koju vlast provodi nad Mursijevim pristašama nakon njegove smjene 3. srpnja, poginulo je više od 1.000 ljudi a tisuće su uhićene. U petak su u Kairu ubijene tri osobe i po jedna u Aleksandriji, Ismailiji na Sueskom kanalu i u Fajumu, južno od Kaira, po podatcima ministarstva zdravstva koje je izvijestilo i o 42 ranjenih, dok su diljem zemlje uhićene 122 osobe.

Ovi sukobi se događaju nekoliko dana prije nastavka suđenja Mursiju, predviđenog u srijedu, zbog "poticanja na ubojstvo" prosvjednika tijekom njegova predsjedničkog mandata koji je grubo prekinut gotovo točno godinu dana od njegova izbora. Mursiju će se suditi u još dvama predmetima, za "špijunažu" u korist stranih organizacija radi izvršenja "terorističkih čina" i za bijeg iz zatvora početkom 2011. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter