Egipat: 2. godišnjica nezavršene revolucije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kairski grafit "2011. Dolje Mubarak! 2012. Dolje vojna vlast! 2013. Dolje Muslimansko bratstvo!" sažima borbu, nade i razočarenja mnogih Egipćana koji u petak obilježavaju dvije godine od ustanka kojim su svrgnuli Hosnija Mubaraka u danas gospodarski slaboj i duboko razjedinjenoj zemlji.

Veliki prosvjedni marš, ovaj put protiv slobodno i demokratski izabranog predsjednika, zakazali su za petak protivnici Muhameda Mursija kojemu žele poručiti da su on i njegova stranka Muslimansko bratstvo iznevjerili ciljeve revolucije 25. siječnja.

"To ne vidimo kao slavlje. Bit će to novi revolucionarni val koji će pokazati Bratstvu da oni nisu sami i da postoje i druge snage koje mogu ustati protiv njih", kaže Ahmed Maher, utemeljitelj "skupine 6. travnja" koja je pomogla organizirati revoluciju prije dvije godine putem društvenih mreža.

"Dvije godine nakon izbijanja revolucije Egiptom je zavladala razočaranost i očekujem vrlo velike prosvjede i civilne nemire", kaže Elijah Zarwan iz Europskog vijeća za vanjske poslove.

Prosvjed će se održati na Tahriru gdje su buntovnici od 25. siječnja logorovali 18 dana sve dok masovnim prosvjedima nisu prisilili Mubaraka da odstupi s vlasti.

Grafiti i murali po okolnim ulicama slave junake revolucije, osuđuju represiju i gušenje sloboda, oplakuju ubijene i karikaturama ismijavaju bivše i današnje moćnike.

Smrt 74 osoba ubijenih nakon nogometne utakmice u Port Saidu prikazana je stiliziranim portretima žrtava i pozivom da pravda kazni počinitelje. Grafiteri su oslikali i zaštitne zidovi oko predsjedničke palače u kojoj danas sjedi Mursi, a prikazali su ga kao faraona, ovcu i piromana kada je ukazom proširio svoje ovlasti iznad pravosudne vlasti.

S predsjedničke palače Mursijevi pristaše brzo su izbrisali karikature što govori da novu vlast iritira glas naroda, jednako kao nekada Mubarakovu.

"Kada je neki od mojih murala prebojan bijelom bojom, tada znam da sam ih taknuo u živac", kaže grafiter Mohamed Khaled, student  kairskog Instituta lijepih umjetnosti.

Ovakva sloboda izražavanja ipak je bila nezamisliva u Mubarakovo doba, no ne može se reći da u Egiptu Muhameda Mursija nema mjesta zabrinutosti za slobodu medija, piše AFP. Rastući broj prijava protiv novinara zbog uvrede predsjednika posijao je sumnje u Mursijevo obećanje o slobodi izražavanja.

U izbornoj kampanji Mursi je obećao jamčiti slobode medija i "ne sprečavati nikoga da piše", no nedavno je predsjedništvo optužilo novinara Mahmuda Saada i njegovu televizijsku gošću, psihologinju Manal Omar za "uvredu predsjednika". U emisiji je Omar rekla da sadašnji šef države pati od psiholoških problema kao posljedica izdržavanja zatvorske kazne. Mursi je nekoliko puta bio u zatvoru tijekom Mubarakove višedesetljetne vladavine.

Novi Ustav, prihvaćen na referendumu u prosincu koji su bojkotirale sekularne i stranke ljevice te istaknuti intelektualci, izravno ne brani zatvaranje novinara zbog njihova rada i navodi da tiskovine mogu biti zatvorene ili zaplijenjenje. Kazneni zakon predviđa do tri godine zatvora za uvredu predsjednika ili vjerskih vođa.

"Ustav nije bio vrijedan revolucije", kaže Maher iz "skupine 6. travnja". Muslimansko bratstvo, koje je godinama bilo zabranjeno tijekom Mubarakove autokracije potpomognute vojskom, danas se nametnulo kao nova sila koja želi dominirati zemljom.

Upravo je ustav glavni kamen spoticanja između ljevice i liberalnih stranaka. Međusobno se dvije strane optužuju i za izostanak gospodarske obnove. Egipatska vlada je u prosincu odgodila reforme koje se obvezala provesti u zamjenu za 4,8 milijarda dolara zajma iz Međunarodnog monetarnog fonda.

Muslimansko bratstvo priznaje da mnoge revolucionarne ciljeve tek treba ostvariti. Stoga su najavili da će spomen na revoluciju proslaviti humanitarnom kampanjom pomoći siromašnima. Analitičari tvrde da je humanitarna akcija dobar potez pripreme za skorašnje parlamentarne izbore. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter