Egidio Kleva razbio pinjatu, Bruno Kožljan najbliži do roga

Roga se dočepao Bruno Kožljan
Roga se dočepao Bruno Kožljan

Dan poslije Pusta, na Pepelnicu ili Čistu srijedu, Barbanci su na mjesnoj Placi sinoć odigrali Pinjatu i Capitacorno, tradicionalne igre koje se već punih pet desetljeća odvijaju u ovom mjestu, a kojima se obilježava početak korizme.

Natjecatelja je ove godine bilo 30, tri više nego lani. Prema tradiciji, u ovim igrama mogu sudjelovati samo Barbanci, ne i mještani okolnih sela, objašnjava nam Matea Burić, stručna suradnica u Turističkoj zajednici Općine Barban.

Razbija na slijepo

Prvo je odigrana Pinjata: natjecateljima je stavljen povez oko očiju, potom bi ih nekoliko sudionika zavrtjelo, nakon čega bi, uz navođenje okupljenih, "slijepac" trebao dugačkim kolcem pronaći i razbiti pinjatu. No, to nije bilo lako, jer je navođenje katkad bilo namjerno pogrešno, pa bi odvodilo natjecatelje u krivom smjeru. Jedan je tako skrenuo prema palači. Uz podosta glavinjanja, najuspješniji je, bolje reći najsretniji, bio Egidio Kleva, koji je tek u drugom krugu uspio "ubosti" pinjatu i razbiti je.

Pobjednik Pignate potom je bacio volujski rog nasred Place, kad je krenula druga igra Capitacorno iliti Bacanje roga. Natjecatelji su se, ovog puta bez poveza, bacanjem štapova pokušavali čim bliže približiti rogu. Svatko tko bi bacio štap najavio bi sljedećeg natjecatelja, i to nadimkom. Zadnji natjecatelj okončao je igru uzvikom "pagarošto", što znači: Plati pečenje! Naime, nekad bi se nakon svakog kruga na štapove urezivali šenji za koje se na početku igre definirala cijena. Na kraju igre šenji bi se zbrojili i svatko bi morao platiti svoj dio, čime bi se financirala zajednička večera.

Sudionici su prije početka igara uplatili po 20 kuna koje su naposljetku uručene pobjednicima.

Najstarije igre

Iako se u Barbanu igraju pola stoljeća, Pinjata i Capitacorno  starije su od stotinu godina i niti najstariji Barbanci ne pamte kada je sve zapravo krenulo. U svakom slučaju, igre su bile povod za okupljanje mještana koji su na ovaj način obogaćivali svoj društveni život. Tako je bilo i ovog puta: druženje je nakon jednosatne igre  nastavljeno uz bakalar i piće koji je osigurao Barbancommerce. 

Tradicionalna pučka igra Bacanje roga sastavni je dio pusnih, odnosno pokladnih svečanosti u Istri. Na Čistu srijedu, dan poslije Pusnog utorka, muškarci se natječu u bacanju drvenih palica ili bačuka što bliže volujskom rogu. Osim u Barbanu, poznato je bacanje roga u Motovunu koje se odvija od vrha do dna motovunskog brijega, a igra je popularna i u manjim istarskim naseljima. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter