Egejsko more: Ruski razarač ispalio hice na turski brod

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ruski razarač "Smetljivij" bio je prisiljen ispaliti upozoravajuće hice u Egejskom moru kako bi izbjegao sudar s turskim brodom, priopćilo je u nedjelju rusko ministarstvo obrane na svojim internetskim strancima dodajući da je zbog tog incidenta pozvan na razgovor turski vojni ataše.

- U 9.03 sati po moskovskom vremenu primijećeno je tursko plovilo na udaljenosti od tisuću metara kako se približava usidrenom ruskom patrolnom brodu s desne strane, navodi se u priopćenju.

Ruski brod, koji se nalazio na udaljenosti od 22 kilometra od grčkog otoka Lemnosa u sjevernom dijelu Egejskog mora, opetovano je pokušao uspostaviti radio vezu s turskim brodom i primijenio je specijalne vizualne signale i signalne rakete, no turski brod nije odgovarao.

- Kada se tursko plovilo opasno približilo ruskom patrolnom brodu na oko 600 metara...  primijenjeno je vatreno oružje u svrhu sprječavanja sudara, kaže se u priopćenju.

Ministarstvo navodi da je odmah nakon toga tursko plovilo promijenilo kurs i ne uspostavljajući kontakt s ruskom posadom nastavilo plovidbu.

- U svezi s incidentom u Egejskom moru, zamjenik ruskog ministra obrane Anatolij Antonov pozvao je na razgovor u ministarstvo ruskog vojnog atašea u Rusiji, stoji u priopćenju

Incident će vjerojatno pojačati napetosti između dviju zemalja čiji su odnosi ozbiljno narušeni zbog Sirije i nakon što je Turska oborila ruski borbeni zrakoplov prošlog mjeseca

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je obaranje zrakoplova nazvao "nožem u leđa", nakon toga je uveo gospodarske sankcije Turskoj u znak odmazde

Početkom mjeseca je Turska prigovorila Rusiji zbog incidenta u kojem je ruski mornar uslikan kako prijeti raketnim bacačem na palubi ratnog broda koji prolazi kroz Istanbul. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter