Efikasniji studij uz E-knjižnicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U vijecnici nove zgrade Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirkovic" Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli u srijedu je predstavljena E-knjižnica. Rijec je o projektu ciji je cilj uspostava interaktivne digitalne strucne knjižnice Odjela koja ce putem web stranice nuditi potreban sadržaj studentima, nastavnicima i svima zainteresiranim, a radi kvalitetnijeg i efikasnijeg studiranja.

E-knjižnica startala je u prvim danima sijecnja, a probni rad, tijekom kojeg ce se unijeti i obraditi grada, trajat ce do kraja akademske godine. Službeni pocetak rada ocekuje se pocetkom listopada. Ovim projektom OET je postao druga ustanova u Hrvatskoj koja uvodi ovakav tip modernizacije obrazovanja.

Projekt su predstavili su procelnik OET-a Valter Boljuncic, Jusuf Šehanovic, voditeljica Sveucilišne knjižnice u Puli Tijana Barbic Domazet te Toni Milovan, asistent pri OET-u. Boljuncic je napomenuo da Odjel kontinuirano prati tehnološka zbivanja, stoga je uveden i takozvani program "distance learning" koji se provodi u realizaciji s Rollins Collegeom iz Floride.

- Ovo je prva faza. Zasad imamo oko 1.000 do 1.500 materijala koje treba unijeti u knjižnicu koja ce se stalno nadopunjavati, rekao je Šehanovic. Dodao je da ce materijali E-knjižnice biti multimedijalni te ce u njoj biti sva obvezna i preporucena literatura u digitalnom obliku koju predvidaju nastavni programi kolegija. Tijekom probnog rada provodit ce se edukacije za nastavnike i studente.

Kronologiju nastanka E-knjižnice ispricao je Toni Milovan. Kazao je da je projektni tim dosad medu ostalim riješio softverska pitanja te da je u tijeku unošenje digitaliziranih završnih, diplomskih, magistarskih i doktorskih radova obranjenih na Odjelu, ali i sažeci radova nastavnika objavljenih posljednjih pet godina u casopisima i znanstvenim skupovima te digitalni naslovi koje prikupljaju studenti i nastavnici.

- Doci do potrebne literature je ponekad vrlo teško, E-knjižnica je zato odlican projekt jer ce na taj nacin jedan primjerak literature biti vidljiv svima, rekla je Barbic Domazet.

Troškovi projekta E-knjižnice iznose 51 tisucu kuna, a dosad je potrošeno oko 40 tisuca kuna, i to za nabavu opreme i materijalne troškove. Clanovi projektnog tima rade bez naknade, dok ce studenti koji se ukljuce u rad biti honorirani. E-knjižnica bit ce dostupna na adresi www.e-knjiznica.unipu.hr.


Podijeli: Facebook Twiter